Hlavní obsah

Církev si uvědomuje slabiny svého kontaktního místa pro oběti. Plánuje změny

Sexuální násilí v církvi.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Církev a slabiny jejího kontaktního místa pro oběti sexuálního zneužívání. Po odvysílání reportáže Seznamu o závažných nedostatcích církevní linky pomoci hledá Česká biskupská konference novou podobu projektu. Zkušenosti chce čerpat třeba i od samotných obětí sexuálního zneužívání v církvi.

Článek

Před měsícem a dvěma týdny zahájila česká katolická církev provoz kontaktního centra. Telefonní linka, která funguje pouhých osm hodin v týdnu, působí ale zejména pro oběti minimálně rozpačitě.

Jedna z obětí, která na linku volala, se v přítomnosti reportérů Seznamu několikrát nedovolala. Člověk na druhé straně telefonní linky se poté oběti ani nepředstavil. A přitom jí sliboval důvěru a zachování anonymity. Oběť z pořadu Mlčení biskupů poté před kamerou uvedla, že ji takové chování překvapilo.

Sezení za sedm set

Díky zjištění redakce se navíc ukázalo, že pomoc není výhradně bezplatná. Jedno sezení u doporučeného psychologa může vyjít i na sedm set korun.

V současnosti se oběti od takové formy pomoci spíše odvracejí. Ačkoli o tom vedení katolické církve v Česku odmítá nahlas mluvit, několik na sobě nezávislých zdrojů Seznamu potvrdilo, že se vysoko postavení duchovní zabývají změnou ve fungování kontaktního centra. Na začátku týdne proběhlo mimořádné jednání České biskupské konference. Tam ale téma podle církve nerezonovalo.

„Hlavním tématem schůzky byla revize směrnice České biskupské konference a Konference vyšších řeholních představených mužských i ženských řádů o postupu v případech sexuálního zneužívání. Co se týká kontaktního místa, tak vylepšovat se ho snažíme neustále a nezávisí to na žádné schůzce,“ sdělila mluvčí ČBK Monika Klimentová.

Kritika směrem k němu zaznívá i od lidí uvnitř církve. Například plzeňský biskup Tomáš Holub, který se schůzky účastnil, mluvil v souvislosti se sexuálními skandály o zahanbení. Církev by podle něj měla primárně vnímat problém sexuálního zneužívání z pohledu obětí. Seznamu řekl, že fungování kontaktního místa sice čeká jakési vylepšení, nemá ale pocit, že by mělo jít o zásadní změny.

Reklama

Doporučované