Hlavní obsah

Cirkus je ohromující, ale také nebezpečný svět, říká lídr souboru Cirque Alfonse

Antoine Carabinier Lépine v rozhovoru pro Televizi Seznam.Video: Dan Sywala, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kanadský soubor Cirque Alfonse patří mezi nejoblíbenější a nejuznávanější na poli nového cirkusu. Pozici v Česku si vybudovali především na festivalu Letní Letná před dvěma lety s představením Barbu.

Článek

Obdivuhodné triky, inteligentní humor i drobné prvky provokace si soubor Cirque Alfonse zachoval i na novém představení Tabarnak, které bylo vyprodáno několik týdnů dopředu. Se zakladatelem souboru Antoinem Carabinierem jsme probrali nejen nové představení ale i kanadské kořeny, originální humor nebo nové přírůstky do rodinného klanu.

„Bylo to hodně zvláštní, protože když jsme dorazili, tak nám řekli, že všechna naše vystoupení jsou vyprodaná. Vážně se tak často nestává, že bychom přijeli na festival a aby čtrnáct vystoupení bylo okamžitě obsazeno,“ říká na úvod Antoine, který obratem přidává srovnání dvou nejvýznamnějších představení souboru: „Barbu bylo hodně kabaretní představení. Také trochu provokativní. Tabarnak je v tomto ohledu slušnější. Středobodem představení je kostel. Chtěli jsme proto vytvořit velkolepé scény. Vše zároveň stojí na skupinových aktivitách. Nejsou tam tak žádná sólová vystoupení.“

Přirozeně jsme probrali i zranění a nehody. „Vtipné je, že ke zraněním nedochází ani tak moc na pódiu jako spíš mimo něj. Na procházce po trávě stačí zakopnout. To se nám stalo před dvěma týdny na festivalu Sziget. Můj švagr se zranil a museli jsme najít náhradu během dvaceti čtyř hodin. To už k cirkusu patří. Největší výzvou je ale vydržet celé vystoupení. Každý má mraky úkolů, a proto když se dopracuješ k finále a těm nejtěžším věcem, přichází únava a doléhá na tebe dusno a horko. To je ta největší výzva,“ zmiňuje na konec Antoine.

Celý rozhovor najdete v úvodním videu. Je součástí magazínu Slavní, který Televize Seznam vysílá každé úterý od 21 hodin.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované