Hlavní obsah

Cirkus v dnešní době? Vše zvládne třicet lidí. A artista o pauze prodává cukrovou vatu

Rozhovor s Jiřím Berouskem o cirkusech v dnešní době.

 

Reklama

Zlatá éra cirkusů je už nenávratně pryč. A projevilo se to i na jejich fugování. Zatímco dříve byly v Československu jen čtyři cirkusy, dnes je jich pětadvacet. Jak se změnil ten slavné rodiny Berouskových?

Článek

„Změnila se celá logistika. Abychom se uživili, nemůžeme dneska mít člověka, který je jenom řidič. Nebo jenom ošetřovatel. Dneska musíme dělat všichni všechno, takže artista před představením prodává suvenýry a cukrovou vatu," říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Jiří Berousek, ředitel Národního cirkusu Original Berousek.

Sám má v představení hned několik čísel. Kromě drezury medvědů, koní, slona a dalších exotických zvířat také třeba žongluje a o přestávce vozí děti na velbloudu.

Jeho cirkus má oproti ostatním jednu velkou výhodu. Svá cvičená zvířata půjčuje do filmů a reklam. „Je to pro nás finanční výhra, největší finanční přínos. Všechny reklamy se slonem či s medvědem, které jste v Česku mohli vidět, točila naše zvířata," říká Berousek.

Připravit zvíře je otázka i několika let. Medvědy, kteří v cirkusu vystupují, si Jiří Berousek vypiplal od narození. První měsíce si s nimi jen hraje a pozoruje, co je baví. „Máme tam medvědí trojčata, která mají teď asi 16 měsíců. S těmi jsme začali jakoby trénovat, když jim bylo asi 6 měsíců. Do té doby jsme si s nimi hráli, připravovali je a vodili po cirkusovém stanu, chodili jsme na procházku, aby si zvykli na lidi, aby jim to připadalo naprosto přirozené," říká Berousek s tím, že perfektně připravené je zvíře kolem pátého roku.

I tak se mu ale jeden z medvědů málem stal osudným. V roce 2013 ho totiž napadl a držel mu hlavu v zubech. „Absolutně za to nemohlo zvíře, byla to naše vina," říká. „Samec dorážel na samici, a jak se prali, tak mu samice roztrhla náhubek. Sestra chtěla, aby se přestali prát, tak tam mezi ně vlítla a medvěd v afektu nevnímá, koho kouše. Tak jsem tam utíkal a vytáhl sestru," dodává.

Teď  rodina Berouskových staví v Bylanech nedaleko Českého Brodu zábavní centrum. Multifunkční komplex s kontaktní zoo, muzeem, dětským hřištěm, kolotoči, penzionem a samozřejmě i stálým cirkusem.

Reklama

Doporučované