Hlavní obsah

Císař dorazí bez manželky. Většina lidí olympiádu nechce, říká japanolog

Foto: Iwane Miyachi, Seznam Zprávy

Japanolog a publicista Petr Holý žije dlouhodobě v Japonsku.

Reklama

Japanolog Petr Holý dlouhodobě žije v Japonsku, kde se tento týden začíná soutěžit na LOH ve stínu covidu. V rozhovoru pro Seznam Zprávy v Tokiu Holý řekl, jak hry vnímají Japonci a jak moc se covidu-19 bojí.

Článek

Už v pátek začnou hry letní olympiády v Tokiu, které byly už jednou odloženy kvůli pandemii koronaviru. K dalšímu posunu či zrušení akce nedošlo, a proto Japonci nastavili přísná pravidla pro všechny účastníky her a opatření řeší každý den. Česká výprava navíc hlásí už několik pozitivně testovaných členů, včetně tří sportovců. Japanolog, publicista a vysokoškolský profesor Petr Holý v rozhovoru pro Seznam Zprávy přímo v Tokiu řekl, že Japonci se na hry kvůli covidu netěší.

Jak vlastně vnímají Japonci olympijské hry?

Olympijské hry 2020 jsou už od samého začátku jako takovým trochu prokletím. Když bylo v září 2013 Tokio vybráno jako město pro konání Letních olympijských her 2020, tak pro spoustu Japonců to spíš než veselá informace bylo takové trošku jako rozčarování, překvapení spojené s kroky, které vlastně vláda podnikala při záchraně toho, co se stalo ve Fukušimě a v přilehlých prefekturách, takže spousta Japonců se podivila, že vláda chce platit tak ohromný podnik, jako jsou olympijské hry, když vlastně ještě nemá vyřešenu otázku právě Fukušimy a přilehlých oblastí.

A do toho Japoncům organizaci velmi ztížil covid-19.

Přesně tak. Většina národa předpokládala, že olympijské hry, pokud budou, tak budou odloženy třeba na rok 2024 nebo nějaké jiné sudé datum. A pak tady došlo k tomu, že budou přesunuty pouze o jeden rok a zase se nad tím mnoho Japonců pozastavilo a vlastně v současné době myslím, že více než 80 procent japonských občanů si vlastně olympijské hry nepřeje právě z bezpečnostních důvodů.

Nesmíme zapomínat na to, že se v Japonsku v letních měsících za normálních okolností koná mnoho lidových svátků, lidových slavností, sportovních utkání. Teď je ale všechno zakázáno. Nic se nekoná, nepodává se alkohol v restauracích, takže spousta restaurací krachuje, ale olympijské hry jedou. Takže tady vlastně dochází k takovému velkému paradoxu, který je pro naprostou většinu Japonců teď nestravitelný.

A bojí se koronaviru? Všude platí přísná opatření, dostat se do Japonska je téměř nemožné.

Bojí se covidu jako čert kříže, od začátku. Takže proto Japonci od začátku nosí roušky, nosí se roušky i teď v těch vedrech. A nikdo, nikdo si nestěžuje, že je mu horko v roušce. Pro spoustu lidí je to skutečně vlastně jedna ze základních hygienických pravidel, jak předejít covidu a vlastně víte, že čísla nakažených jdou vlastně od minulého týdne nahoru. Přestože se tady očkuje. Ale zase: Očkování je velmi opožděné, já sám budu očkován až někdy v srpnu, protože nikde nebylo volno, takže to je problém.

Japanolog Petr Holý

  • japanolog, zakladatel a bývalý ředitel Českého centra Tokio,
  • bývalý diplomat,
  • v současné době působí jako Adjunct researcher při Divadelním muzeu University Waseda v Tokiu (se specializací na divadlo kabuki),
  • přednáší na vysoké škole a vede kulturní salon Chekogura. Je rovněž aktivním tlumočníkem na vládní úrovni, překladatelem z a do japonštiny,
  • v Tokiu pobývá od roku 1998.

Tento týden vyšla zpráva, že by se olympiáda mohla ještě na poslední chvíli zrušit. Věříte tomu?

Teoreticky by to bylo i možné, ale asi ne v zemi, kterou je Japonsko a která jede podle určitého zajetého manuálu. Nemají improvizaci moc v krvi, takže předpokládám, že ne, ale když vidíte ty určité signály, tak je vám jasné, že skutečně ani nejvyšší místa s tím moc nesouhlasí. Teď třeba konkrétně mám na mysli šéfa automobilky Toyota a další firmy, které se vlastně bezprostředně potom zřekly účasti, vlastně zrušily vysílání pro-olympijských reklam a samozřejmě u Toyoty je to trošičku možná i kalkul.

Přijde se na zahájení olympiády podívat japonský císař?

Ano, ale pozor, přijde bez Jejího Veličenstva císařovny. A to je další z těch signálů.

Tokio 2021 – speciál Seznam Zpráv

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

PROGRAM A VÝSLEDKY Dnes v Tokiu, Češi v akci, výsledky – ZDE

TOKIO Původní informace z Tokia, reportáže, profily vítězů – ZDE

Reklama

Doporučované