Hlavní obsah
Online

Prymula: Omezení hospod platí na dva týdny, fotbal bude pro 2000 diváků

Tisková konference nového ministra Romana Prymuly.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Roman Prymula se ujal postu ministra zdravotnictví. Vyzval ředitele škol, aby v pátek vyhlásili ředitelské volno. Spolu s pondělním státním svátkem by mohl prodloužený víkend zpomalit šíření koronaviru. Zástupci škol se ale domnívají, že podobné opatření by měl centrálně vyhlásit stát.

- Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula ve středu oznámí první koronavirová opatření. Hospody budou muset od čtvrtka zavřít nejpozději ve 22:00. Ve stejný den plánuje nové omezení i pro sportovní akce. Ty by měly být omezené počtem 2000 sedících diváků. Opatření má podle Prymuly platit dva týdny.

- Nastupující ministr také oznámil, že v řádu hodin nebo dní bude omezen provoz barů. Zřejmě budou místo půlnoci muset zavřít už v 10 hodin večer. Chystá se také omezení počtu osob na některých hromadných akcích.

- Počet potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru za jeden den stoupl v Česku opět nad tisíc. V pondělí přibylo 1476 nakažených, zhruba o 500 více než v neděli. Hospitalizovaných je 494 pacientů, z toho 101 ve vážném stavu, což je nejvíc od začátku epidemie. V pondělí zemřelo deset pacientů s koronavirem.

- Uzavření podniků ve 22:00 bude znamenat ztrátu až 30 procent denních tržeb, sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Svaz chce kompromis, ve 22:00 by se přijímaly poslední objednávky a restaurace by musely být zavřené do 23:00.

Dění jsme sledovali i v pondělí

  • Hejtmanka Jermanová: Bez nouzového stavu nemám pravomoce

    Středočeský kraj zatím nechystá přísnější opatření kvůli šíření koronaviru. Dokud nebude vyhlášený nouzový stav, nemá k tomu podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) ani kompetence. Nemůže například zakázat návštěvy v domovech pro seniory, pouze může taková opatření doporučit. Podle nového ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) pro zavedení nouzového stavu není zatím důvod, nevyloučil to ale během týdne nebo dvou.

  • Nizozemsko zařadilo ČR kvůli koronaviru mezi rizikové země

    Nizozemsko dnes zařadilo celou Českou republiku kvůli šíření koronaviru mezi rizikové země. Lidé z Česka musí po příjezdu do Nizozemska nastoupit do karantény, a to i v případě, kdy mají negativní test na nemoc covid-19. Už před týdnem zařadilo Nizozemsko mezi rizikové oblasti samotnou Prahu. „Osoby, které přijíždějí do Nizozemska z České republiky, nikoliv pouze z Prahy, by se měly neprodleně odebrat do desetidenní karantény. A to i v případě, když nemají žádné příznaky onemocnění covid-19 nebo pokud měly negativní test na covid-19,“ oznámilo dnes ministerstvo. Lidem z Nizozemska pak tamní úřady doporučují, aby do České republiky nyní cestovali pouze v nezbytných případech.

  • Prymula pozastavil své živnostenské oprávnění

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dnes pozastavil své živnostenské oprávnění, na jehož základě mohl mimo jiné vyrábět zdravotnické prostředky či zpracovávat studie. Vyplývá to z rejstříku živnostenských oprávnění. Na pozastavení upozornila Česká televize.

  • Šrámy v Prymulově minulosti. Byznys s vakcínami i čínská medicína

    Přední český vakcinolog Roman Prymula se stal novým ministrem zdravotnictví. Jeho profesní angažmá však provázely některé sporné momenty, které mohly být důvodem, proč nezískal bezpečnostní prověrku.

    Více v následujícím článku

  • Starosta Prahy 1 má covid-19

    Starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN) má pozitivní test na covid-19. Po nedělní práci na zahradě si nepřipadal dobře, dnes se přidala horečka a poté se nechal otestovat. ČTK to sdělila mluvčí Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Šárka Kuželová. V pondělí byl starosta v kontaktu s ostatními členy rady městské části, kteří nyní čekají na výsledky testů. „V neděli se věnoval na chatě práci na zahradě a poté pociťoval slabou bolest, jako by bylo tělo namožené. Dnes se přidala horečka, a tak se nechal okamžitě testovat. Další postup konzultuje s pražskou hygienou,“ uvedla Kuželová.

  • Hospitalizováno je rekordních 581 pacientů, z toho 115 ve vážném stavu

    Počet potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru za jeden den stoupl v Česku opět nad tisíc. V pondělí přibylo 1476 nakažených, zhruba o 500 více než v neděli. Za dnešek zatím přibylo 873 případů, o 90 více, než byl průběžný výsledek v pondělí v podvečer. Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo zaznamenáno 51 637 případů onemocnění, zhruba polovina lidí se už vyléčila. Zemřelých je podle posledních údajů Ministerstva zdravotnictví 530. Aktuálně nakažených je přes 25 000 lidí, většina má mírný průběh nemoci. Hospitalizováno je ale rekordních 581 pacientů, z toho 115 ve vážném stavu, což je rovněž nejvíc od začátku epidemie.

    Více v následujícím článku

  • Odborníci: Stát by měl zvážit pomoc hotelům

    Stát by měl podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) zvážit možnosti cílené podpory podnikání v oblasti ubytovacích i stravovacích služeb. Odvětví je silně regulováno a dopadají na něj jako první všechna současná opatření. AHR to dnes uvedla v tiskové zprávě. Podle ředitele agentury CzechTourism Jana Hergeta nejsou Češi schopni zahraniční klientelu v hotelech plně nahradit. Především hotely vyšších kategorií podle něj čelí výrazným propadům, sdělil ČTK.

  • Příští léto už bude normální, věří český vědec z Oxfordu

    Rychlé a dostupné testy. Čím dál lepší léčba lidí s těžším průběhem covidu-19. A účinné vakcíny. Český vědec Jan Kulveit, který se zabývá zkoumáním pandemie, vysvětluje, z čeho je možné v čase koronaviru čerpat optimismus.

    Více v následujícím článku

  • Prymula: Hospody od čtvrtka zavřou v deset večer

    Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula ve středu oznámí první koronavirová opatření. Hospody budou muset od čtvrtka zavřít nejpozději ve 22:00.  Ve stejný den plánuje nové omezení i pro sportovní akce. Ty by měly být omezené počtem 2000 sedících diváků. Opatření má podle Prymuly platit dva týdny. „Lidé tam mohou být v dřívější dobu a bohužel to je jedno z nejrizikovějších míst. Opatření, které se týká zkrácení na deset hodin večer, se opravdu stane. Vyhlásíme to zítra,“ řekl MF DNES Prymula.

  • Koronavirová nákaza je v třech desítkách domovů

    Ministerstvo práce eviduje nyní tři desítky domovů pro seniory a zařízení sociálních služeb, v nichž se objevila nemoc covid-19. Nakažených je zhruba 200 klientů a stovka pracovníků. Resorty práce a zdravotnictví se dohodly na pravidelném testování personálu v sociálních službách v regionech, které mají podle semaforu rizika šíření nákazy oranžovou a červenou barvu. Oranžových okresů je 28, červená je pak Praha. „Včera (v pondělí) to bylo 26 zařízení. Dnes tři až čtyři zařízení přibyla. Buď se jedná o nákazu u klientů, nebo u zaměstnanců. V současné době evidujeme zhruba 200 nakažených klientů a asi sto nakažených zaměstnanců (sociálních služeb) po celé republice,“ řekla náměstkyně ministryně práce Zuzana Jentschke Stöcklová.

  • Lékaři: Vyléčeným z covidu-19 je třeba dál sledovat plíce

    U části vyléčených z nemoci covid-19 zůstávají podle odborníků stopy poškození na plicích. Lékaři v tiskové zprávě České pneumologické a ftizeologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně upozornili, že jejich stav je třeba dál sledovat. V Česku se novým typem koronaviru nakazilo od letošního března více než 50 000 lidí. Téměř 2200 lidí, kteří byli hospitalizováni, bylo z nemocnic propuštěno. Dalších zhruba 500 lidí se v nemocnicích aktuálně léčí.

  • Páteční volno ve školách s námi Prymula nekonzultoval, říká Plaga

    Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) doporučil ředitelům vyhlásit v pátek ředitelské volno, aniž by tento krok projednal s resortem školství. Uvedl to ministr školství Robert Plaga (za ANO). Na dalších opatřeních by resorty měly spolupracovat, poznamenal Plaga.

    Více v následujícím článku

  • Jak to bylo s rouškami? Babiš prý nevěděl, co schválila jeho rada

    Premiér Babiš před začátkem školního roku zvrátil opatření vládních expertů, aby se roušky musely nosit také v obchodech nebo ve školách. Dnes tvrdí, že ho tehdejší plány překvapily. Události však prokazují, že o nich věděl.

    Více v článku Tomáše Perglera

  • Ve dvou plzeňských okresech budou povinné roušky na akcích venku

    V okresech Plzeň-jih a Plzeň-město bude od středy povinné nosit roušku i na hromadných venkovních akcích, kde bude ve stejný čas více než 100 lidí. Výjimkou jsou děti do dvou let, lidé s duševní poruchou, osoby při provádění autorského díla nebo sportovci. Uvedla to dnes v tiskové zprávě Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje.

  • Karlovarský kraj i města ruší kvůli koronaviru kulturní akce

    Města v Karlovarském kraji i kraj postupně ruší kvůli zhoršující se epidemii koronaviru kulturní akce naplánované na podzim. Město Karlovy Vary neuspořádá například sobotní koncert Lucie Bílé na městském stadionu, stejně jako Podzim s lázeňskými lesy naplánovaný na 10. října. V Mariánských Lázních nebude letos Lázeňský festival jablek, akce pro veřejnost zruší také hrad Loket, zjistila ČTK.

  • Ve 22 hodin poslední objednávky, chce svaz pivovarů

    Uzavření podniků ve 22:00 bude znamenat ztrátu až 30 procent denních tržeb, sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Svaz chce kompromis, ve 22:00 by se přijímaly poslední objednávky a restaurace by musely být zavřené do 23:00. Obdobně se vyjádřila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. O návrhu na zkrácení otvírací doby restaurací dnes mluvil novopečený ministr zdravotnictví Roman Prymula.

  • Prymulův nápad vyvolá zmatky, myslí si ředitelé

    „O zavření škol kvůli epidemii by podle zástupců školských asociací bylo lepší rozhodovat spíš centrálně než pomocí ředitelského volna, jak to dnes doporučil nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). „Pokud se pan ministr domnívá, že podobná aktivita může pomoci utlumit krizi, tak je plně v jeho kompetenci, aby se domluvil s hygienou a školy uzavřel,“ řekl předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček.

    Podle šéfa Asociace ředitelů základních škol Michala Černého by mělo vyhlášení volna zvážit ministerstvo školství. Ředitelé se budou v rozhodování o ředitelském volnu lišit, podle ředitelů to vyvolá zmatky. „Naprosto nechápu, proč to dává do roviny apelu na ředitele škol, kteří mají použít jeden z pěti možných volných ředitelských dnů, abychom je na to vyčlenili,“ dodal Zajíček.

  • Hamáček: SÚKL by se mohl dopustit trestného činu

    Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ostře reagoval na pondělní oznámení Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), že Česká pošta porušila při rozesílání respirátorů a roušek seniorům zákonné požadavky na distribuci a technické normy zdravotnických prostředků.

    Podle Hamáčka (ČSSD) by jednání SÚKL mohlo vést k naplnění trestného činu obecného ohrožení. Strategické zásoby ochranných prostředků státu by podle něj mohly být znehodnoceny. „Pokud by se ukázalo, že se SÚKL bude snažit o znemožnění distribuce ochranných prostředků obecně obyvatelstvu, tak to podle mě splňuje i rozměr obecného ohrožení. Ale to je na právnících,“ řekl Hamáček v Náchodě, kde zahajoval projekt mobilní pošty.

    Pošta musí dle SÚKL do tří dnů přijmout nápravná opatření. Státní podnik se hájí tím, že převzal ochranné pomůcky, nikoli zdravotnický materiál.

  • Elektronické žádanky měly znovu výpadek

    Elektronické žádanky na vyšetření vzorku na covid-19 nešlo v pondělí zhruba půl hodiny vydávat, systém měl technické problémy podobně jako minulý pátek, kdy měl zhruba hodinový výpadek. Lidé ale byli na odběrových místech odbavováni bez problémů, přestože nebylo možné žádanky ověřit. Na Twitteru o tom informovala Chytrá karanténa.

  • Prymula odejde z čela komory

    Roman Prymula se kvůli funkci ministra zdravotnictví vzdá vedení České vakcinologické komory.

Reklama

Hlavní zprávy