Hlavní obsah

Čísla jsou v byznysu zrádná a mohou vás dostat na scestí, varuje jeden z nejbohatších Čechů

Zlom v energetice přijde, až přijde technologický skok u baterií, předvídá miliardář Graf.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vládce miliardového impéria Centropol Aleš Graf staví na Floridě domy za víc než půl miliardy korun.

Článek

Pravidelně dostává nabídky, aby odprodal svou firmu Centropol Energy, která je druhým největším alternativním dodavatelem energií v Česku. Miliardovým lákadlům ale vždy říká ne. „Proč bych prodával dílo, kterému se daří a které dobře znám? Mohl bych mít obří číslo na výpisu z banky. A pak bych šel koupit něco, čemu nerozumím? To nedává smysl, zvlášť v době, kdy investice jsou drahé a málo vynášejí,“ vysvětluje v rozhovoru pro Seznam Aleš Graf, jehož majetek je odhadován na tři miliardy korun a patří tak k české byznysové špičce.

Kvůli novému podnikání navíc není třeba podle něj opouštět rozjetý byznys. S rodinou žije ústecký patriot většinu roku na Floridě a vrhnul se tam na luxusní reality. „Zhruba do jedenácti řeším intenzivně byznys v Česku. Pak už je tady po pracovní době, tak můžu pracovat na realitách,“ popsal ve speciálním karlovarském studiu Seznamu.

Staví na pobřeží luxusní vily v hodnotě okolo pěti milionů dolarů. Letos chce dokončit stavby za 30 milionů, tedy zhruba za 670 milionů korun. „Jsou to složité stavby kvůli podloží, kdy zahrada končí přímo na soukromé pláži,“ dodal.

Jeho český byznys s energiemi si prošel i menší krizí. To, když před pár lety, jak říká Graf, „usnuli na vavřínech“. Návod, jak se tomu vyhnout?

„Míň koukat do čísel a do tabulek, kdy ta čísla jsou velmi nebezpečná. Bývají sice dobrým vodítkem, ale když vypustíte zdravý rozum a začnete věřit jen číslům, tak zjistíte, že jednoduchá matematika v byznysu ne vždy funguje,“ varuje Graf.

Jak se podle něj bude vyvíjet trh s energiemi? Kdy se podaří zbavit se závislosti na „špinavých“ zdrojích energií? Jak se bojuje s nálepkou šmejdů kvůli podomním prodejcům?

Jak se řídí firma v Česku z Floridy? Jak vzpomíná na začátky podnikání v 90. letech? A jaká je jeho rada, jak uspět?

Podívejte se v rozhovoru z terasy hotelu Thermal v Karlových Varech nahoře ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované