Hlavní obsah

Čísla říkají, že v Česku se krade méně než dřív. Realita je však jiná

Foto: Profimedia.cz

Obchodníci přiznávají, že krádeže a vloupání nenahlašují.

Reklama

Za prvních deset měsíců letošního roku eviduje policie 1 412 krádeží vloupáním v obchodech a kioscích. Jde o druhou nejnižší hodnotu za posledních deset let – ještě méně krádeží zaznamenala v roce 2018. Klesající číslo však neznamená, že by se společnost měnila k lepšímu.

Článek

Pokud někoho napadlo, že klesající trend hlášených krádeží znamená i nižší počet reálných vloupání a krádeží, je na omylu. Obchodníci přiznávají, že na nahlašování těchto skutků rezignovali. Důvodem je především to, že buď policie viníka nenajde nebo je následně osvobozen. Často se jedná o lidi zatížené například exekucí, takže je od nich téměř nemožné jakékoliv odškodnění vymoci.

„Jediný smysl v tomto směru mají notářské zápisy s přímou vykonatelností, které obchodníkovi umožní celý proces urychlit. I tak se vymahatelnost pohybuje jen okolo deseti procent,“ vysvětluje předseda prodejního Družstva CBA Roman Mazák.

Rozpor mezi statistikou a skutečností

Policejní statistiky tvrdí, že v posledních letech dochází k postupnému poklesu kriminality. Týká se to i krádeží vloupáním do obchodů a kiosků. Statistici spočítali, že za prvních deset měsíců letošního roku se počet krádeží a vloupání dostal na hodnotu 1 412, což je přibližně o 400 hlášení méně než za stejné období před třemi lety.

Podle obchodníků však krádeží spíše přibývá. „Naše dlouhodobé zkušenosti nám však ukazují, že tyto trestné činy prakticky nemá smysl hlásit, což se pak odráží i na datech policie. A když už obchodník takový čin nahlásí, řeší se třeba i pět let, navíc často bez jakéhokoliv výsledku. Znamená to pro nás tolik zdlouhavého papírování a pracné agendy navíc, že ve finále jsou náklady vyšší než hodnota odcizené částky či zboží,“ řekl Mazák.

V zásadě lze rozlišovat mezi dvěma hlavními typy krádeží v obchodech. V prvním případě jde o osobu zvenčí, v tom druhém pak hotovost či zboží odcizí přímo zaměstnanec prodejny. Podle obchodníků se oba druhy dlouhodobě objevují zhruba ve stejné míře a ani jeden výrazně nepřevyšuje druhý.

Za deset let žádný odsouzený

Stejně tak je dlouhodobým problémem krádeží v prodejnách a kioscích malý podíl vyřešení. Obchodníci na tuto skutečnost upozorňují a policejní statistiky ji potvrzují. Krádeže se totiž podaří objasnit přibližně z jedné třetiny. „Často se stává, že si oznamovatel není jist dobou či místem spáchání činu, což objasňování daného případu značně znesnadňuje,“ argumentuje vrchní komisařka Policejního prezidia ČR Lenka Sikorová.

Mazák však poukazuje, že situace se nadále zhoršuje. „Za téměř třicet let působení v tomto odvětví se nám nestalo, že by policie chytila nějakého zločince, který vnikl do prodejny a vykradl ji. Trest krádeže do dvou milionů korun jsme za posledních deset let nevyřešili ani jeden. A to jich bylo zhruba sto. I když se případ dostal k soudu, který pachatele třikrát odsoudil, ve finále ho osvobodil soud vrchní,“ říká předseda Družstva CBA.

Reklama

Související témata:

Doporučované