Hlavní obsah

Čísla rostla, ministr Vojtěch dal klíčové komisi čtyři měsíce prázdnin

Foto: vlada.cz

Případů koronaviru přibývalo, ministr si na důležitý protiepidemický orgán vzpomněl po čtyřech měsících.

Reklama

Naposledy se Ústřední epidemiologická komise sešla 15. května. Obdobná komise na Slovensku fungovala i během léta.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch svolává na čtvrtek jednání Ústřední epidemiologické komise. Oznámil to na Twitteru tři hodiny poté, co se jej Seznam Zprávy skrze SMS dotazovaly, proč se komise od května neschází.

Ministr na dotaz vůbec nereagoval.

Ústřední epidemiologická komise se letos poprvé (po předchozí šestileté pauze) sešla 27. února. A dále ještě čtyřikrát: 11. března, 20. března, 3. dubna a poté 15. května. Od té doby podle informací redakce už ani jednou.

To, že komise nebyla tak dlouho svolána, překvapuje i některé její členy. „Vůbec to nechápu, právě teď by její role měla být klíčová,“ řekl v pátek šéf jednoho ze státních úřadů. Přitom třeba v některých krajích tamní regionální epidemiologické komise fungují po celou dobu pandemie.

Na Slovensku hlavní role

Ústřední epidemiologická komise byla zřízena v roce 2006. A to v souvislosti s tehdejšími riziky rozšíření nové varianty chřipkového viru a pandemie chřipky. Úkolem komise je mimo jiné aktualizovat Pandemický plán. Dále má kontrolovat a koordinovat řízení ochrany veřejného zdraví a akceschopnost jednotlivých resortů v případě výskytu jakýchkoliv závažných infekčních chorob.

Předsedou komise, který jednání svolává, je ministr zdravotnictví, tedy nyní Adam Vojtěch. Místopředsedkyní je hlavní hygienička Jarmila Rážová. V komisi jsou kromě lidí z resortu zdravotnictví také zástupci ministerstev obrany, vnitra, financí, školství, průmyslu a obchodu, zemědělství a zahraničních věcí. Také ze Státního zdravotního ústavu a Správy státních hmotných rezerv.

Proč komisi od května nesvolal, ministr Vojtěch nevysvětlil. Na Slovensku se tamní Pandemická komise, která má obdobnou roli, scházela i během léta. Premiér Igor Matovič o komisi prohlásil, že má v řešení koronakrize hlavní roli.

Kromě jiného slovenská Pandemická komise přijala v srpnu nový Pandemický plán, který narýsoval, jak bude země fungovat během případné druhé vlny covid-19.

A také v minulých dnech doporučila slovenskému Ústřednímu krizovému štábu, aby Česko bylo nově zařazeno na seznam „červených“ rizikových zemí.

Dva další orgány

V Česku se i o svolání Ústředního krizového štábu pře premiér Babiš (ANO) s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Hamáček svolání žádá, Babiš to nepovažuje za nutné.

Během léta místo toho vznikly dva úplně nové koordinační orgány. Jednak premiérem řízená vladní Rada pro zdravotní rizika (dnes se schází). Členy jsou ještě ministr vnitra, zdravotnictví, obrany, vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci, vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, zástupce Asociace krajů ČR a zástupce zdravotních pojišťoven.

Současně byl v červenci zřízen Integrovaný centrální řídící tým, jako výkonná složka Babišem řízené rady, a to v čele s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. Tento tým má zabezpečovat operativní řízení, monitorování a vyhodnocování přijímaných opatření k zamezení šíření covidu-19.

Reklama

Související témata:

Doporučované