Hlavní obsah

Čísla z hor: Záchranáři mají výrazně méně výjezdů, rizikem jsou sáňkaři

Foto: Profimedia.cz

Horská služba řeší kvůli zavřeným lyžařským vlekům zejména poranění sáňkařů.

Reklama

I práce horské služby je pandemií koronaviru ovlivněna. V době uzavření hotelů je v pracovní dny návštěvnost hor minimální, přes víkend je naopak narváno. Záchranáři řeší hlavně sáňkaře, v akci byl několikrát i vrtulník.

Článek

Vládní nařízení momentálně výrazně omezují fungování horských a lyžařských středisek v Česku. Kvůli pandemii koronaviru jsou z rozhodnutí vlády mimo provoz nejen lyžařské vleky, ale také hotely či další služby. V době jinak nejsilnějšího období zimní sezony tak hory přes týden zejí prázdnotou, rušno je jen o víkendech.

„Návštěvnost hor je vzhledem k nemožnosti ubytování nízká, až skoro nulová přes týden, o víkendech pak prudce vzroste. I tak ale přijíždějí návštěvníci vždy pouze na jeden den. To znamená, že vládní nařízení se projevila zcela jednoznačně,“ potvrdil tiskový mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman.

Právě víkendy tak jsou pro záchranáře největší zápřah. „V současné době řešíme průměrně 9–10 zásahů denně, to je ale průměr za celý týden, víkendy do něj přispívají až do výše 80 procent,“ upřesnil mluvčí horské služby.

I přes víkendové zástupy lidí v běžkařských stopách a lyžařské sjezdovky plné sáňkařů řeší horská služba oproti minulým, koronavirem neovlivněným zimním sezónám výrazně méně případů poranění návštěvníků horských středisek.

„Například v minulé sezóně v obdobném týdnu se slušnou sněhovou nadílkou jsme zaznamenali o 550 zásahů více, což znamená, že v letošní sezóně se oproti loňské pohybujeme v poklesu o cca 80 %,“ přiblížil rozdíl oproti normálu Zeman.

Vzhledem k uzavření skiareálů řeší zdravotníci na horách zejména poranění sáňkařů. „Nejčastěji dochází ke zhmoždění či jinému poranění kloubů, zlomení končetin, v řídkých případech vyjíždíme k těžkým poraněním,“ řekl tiskový mluvčí horské služby.

Nebezpečné jsou pro sáňkaře podle horské služby lyžařské sjezdovky. „V období od začátku roku registrujeme mnohem více úrazů na saních či bobech než v jiných obdobích. Je to dáno zejména tím, že se sáňkaři a bobisté pustili do sjíždění sjezdových tratí, na nichž nyní chybí obvykle lyžaři. Tyto tratě ale nejsou pochopitelně pro tyto zimní radovánky uzpůsobeny. Kromě toho na nich často vzhledem k uzavření probíhá technická údržba. Proto máme za sebou i několik zásahů s asistencí vrtulníku letecké záchranné služby u těžkých zranění sáňkařů a bobistů,“ uvedl pro Seznam Zprávy Zeman.

Zásahy v terénu komplikuje riziko nakažení. Záchranáři musí dodržovat přísná hygienická opatření. „V první řadě musíme dbát na to, abychom neměli ve službě nakaženého kolegu. Tím chráníme jak sebe, tak návštěvníky hor, u kterých zasahujeme. Zároveň s tím se snažíme vyvarovat možného nakažení od lidí, kteří potřebují naše služby,“ doplnil Radek Zeman.

Reklama

Doporučované