Hlavní obsah
Online

Hlavní hygienička oznámila, kdy se otevřou bazény

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- „V neděli od půlnoci pouštíme další věkovou kategorii od 40 let výš,“ řekl dnes na mimořádné tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO). Po kategorii 40 plus se podle Babiše očkování už otevře všem, tedy lidem od 16 do 39 let. Detaily ZDE.

- Praktici, kteří si dlouhodobě stěžují na naprostý nedostatek vakcín, se mají více zapojit do očkování. „Během května a června dostanou praktici 454 tisíc vakcíny Moderna,“ dodal Babiš. „Příští týden bychom měli dostat prvních padesát tisíc dávek,“ uvedl na tiskovce předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

- Od příštího týdne začne Česká republika technicky testovat takzvané covidpasy. Od soboty by si Česko s dalšími zeměmi – Maďarskem, Rakouskem, Německem a Slovinskem – mělo vzájemně uznávat očkovací certifikáty.

- Vysoké školy by se podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) měly otevřít plně od 24. května. Od pondělí je tam dovolená praktická výuka, poslední ročníky ji měly od 26. dubna. Některé vysoké školy ale v té době už budou mít zkouškové období. Podle kritiků se na vysoké školy při zmírňování protiepidemických opatření zapomnělo.

- Česko se připravuje na další vlnu rozvolnění. Přehledný harmonogram ZDE.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká opatření aktuálně platí, naleznete ZDE.

  • Babiš: Praktici dostanou 454 tisíc vakcín Moderna

    Praktici se mají více zapojit do očkování. „Během května a června dostanou praktici 454 tisíc vakcíny Moderna,“ dodal Babiš. „Příští týden bychom měli dostat prvních padesát tisíc dávek,“ uvedl na tiskovce předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

    Praktičtí lékaři vládu dlouhodobě kritizují. Mají totiž mnoho zájemců o očkování, ale téměř žádné vakcíny. Ještě na začátku dubna mělo zájem nechat se očkovat u praktického lékaře přes 494 000 lidí. Osmdesátníků bylo mezi nimi přes 79 000 a lidí ve věku 70 až 79 let více než 280 000. Do začátku května se od nich odhlásilo více než 8 000 osmdesátníků a téměř 69 000 sedmdesátníků. Podle vakcinační strategie měli očkovat zejména látkou od firmy AstraZeneca a jednodávkovou vakcínou firmy Johnson & Johnson, které mají menší nároky na skladování. Ty ale tvoří asi jen 12 procent dodávek.

    Praktičtí lékaři si dlouhodobě stěžují na nedostatek vakcín:

  • Hygienička: Bazény venku se otevřou 31. května, vnitřní 14. června

    Venkovní bazény a přírodní koupaliště by se podle pověřené hlavní hygieničky Pavly Svrčinové mohly otevřít v pondělí 31. května. Vnitřní bazény a wellness 14. června, pokud se epidemická situace nezhorší. Řekla to na dnešním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví.

    Vláda v pondělí schválila, že 17. května se otevřou ostatní vnitřní sportoviště. Platit v nich bude limit jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních vnitřní plochy sportoviště. Ve skupině budou smět být maximálně dva lidé a nejvýše deset lidí celkem na sportovišti. Nutné bude dodržovat rozestupy alespoň dva metry, pokud nepůjde o členy jedné domácnosti.

  • Arenberger: Vysoké školy se otevřou 24. května, některé už mají zkouškové

    Vysoké školy by se podle ministra zdravotnictví Arenbergera měly otevřít plně od 24. května. Řekl to na dnešním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví. Od pondělí je tam dovolená praktická výuka, poslední ročníky ji měly od 26. dubna. Některé vysoké školy ale v té době už budou mít zkouškové období. Podle kritiků se na vysoké školy při zmírňování protiepidemických opatření zapomnělo. Vláda už dříve avizovala, že v pondělí 24. května se mají vrátit do škol prezenčně středoškoláci, a to bez střídání. Také střední školy termín kritizují, protože návrat bude v týdnu maturitních zkoušek. Ve všech školách bude pokračovat povinnost testování. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek dnes na semináři ve Sněmovně uvedl, že dosud bylo u žáků a studentů 3,7 milionu testů a u zaměstnanců škol milion testů. U dětí bylo 1418 záchytů a u zaměstnanců 539 záchytů. Postupně od 12. dubna, kdy testování začalo, záchyt v dalších týdnech klesá.

  • Česko začne na covidpasech pracovat příští týden

    Od příštího týdne začne Česká republika technicky testovat takzvané covidpasy. Během června připravuje náběh systému pro běžné uživatele. Poslance na výboru pro zdravotnictví o tom informoval ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Od soboty by si Česko s dalšími zeměmi – Maďarskem, Rakouskem, Německem a Slovinskem – mělo vzájemně uznávat očkovací certifikáty.

  • V Česku je 1 055 565 lidí s dokončeným očkováním

    Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) na jednání výboru pro zdravotnictví uvedl, že hodnota reprodukčního čísla R je aktuálně mezi 0,7-0,9. Průměrný počet nově prokázaných nákaz se podle něj drží pod 1500. V nemocnicích je s covidem 1884 lidí, z toho na JIP 397 pacientů. Arenberger dodal, že bylo podáno 3 901 001 dávek vakcíny proti covidu. V Česku je 1 055 565 lidí s dokončeným očkováním.

  • Absence skutečného zdůvodňování nařízených opatření dopaluje i Nejvyšší správní soud

    Proč má ten stejný test jednou platnost tři dny, jinde sedm dní a jinde zase dva dny?

  • Český diplomat, který se v Indii nakazil covidem, je v nemocnici v Ostravě

    Do Fakultní nemocnice v Ostravě dnes z Polska převezli českého diplomata, který se v Indii nakazil koronavirovou infekcí. V největším zdravotnickém zařízení v regionu podstoupí testy, na jejichž základě lékaři rozhodnou o postupu léčby. Jeho stav je stabilizovaný. Řekla to mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Podle mluvčí je muž na Klinice infekčního lékařství a je v izolaci ve speciálním podtlakovém pokoji. „Nyní podstoupí testy a další vyšetření, na základě kterých lékaři rozhodnou o dalším postupu,“ uvedla Petlachová. Ministerstvo zahraničí v neděli na Twitteru informovalo, že česká ambasáda v Dillí využila polského zvláštního letu k evakuaci jednoho z pracovníků. Důvodem byl jeho zdravotní stav a komplikace spojené s covidem-19. Nejprve byl hospitalizován ve Varšavě a čekalo se, až bude schopný bezpečného převozu do České republiky. Podle dřívějších informací Českého rozhlasu jde o šedesátiletého muže.

  • Arkády Pankrác: Na běžnou návštěvnost bychom se měli dostat nejpozději od ledna

    Pražské obchodní centrum Arkády Pankrác by se podle svých odhadů mělo na běžnou návštěvnost dostat nejpozději od ledna 2022. Obklopují ho administrativní budovy, růst počtu zákazníků tak bude do velké míry záviset na návratu pracovníků do kanceláří. Momentálně předpokládá, že návštěvnost po znovuotevření obchodů bude odpovídat prosincovému uvolnění, kdy dosahovala 70 procent proti stavu před pandemií. Z průzkumů, které si Arkády podle ředitelky Denisy Gálové nechaly zpracovat, ale i ze zpětné vazby od kolegů z Polska, kde mohly obchody otevřít 3. května, vyplývá, že lidé se těší na možnost nakoupit v kamenných prodejnách. V Polsku podle Gálové byla první týden návštěvnost obchodních center zhruba o 40 procent vyšší ve srovnání s průměrem. „Doufáme, že i u nás se vše vrátí do normálu a už nebudeme muset znovu zavírat,“ uvedla.

  • Náměstek ministra: Motivovat žáky bez zájmu o školu by měly i kroužky

    K podpoře žáků, kteří měli potíže se zvládáním výuky na dálku, by po návratu do škol mělo přispět nejen doučování, ale také rozvíjení volnočasových aktivit. Zaměří se na ně i plánované letní kempy. Ministerstvo školství uvažovalo původně spíš o letních vzdělávacích školách, nakonec se ale rozhodlo vzdělávací obsah trochu upozadit na úkor her a prázdninových aktivit. Na konferenci Digitální Česko to dnes řekl náměstek ministra školství Karel Kovář. Mládežnické i další organizace, které nabízí dětem sport či jiné kroužky, podle něj v dalších dvou letech mohou pomoct motivovat děti víc k učení. O letní doučovací kempy je podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) velký zájem, chce na ně vyjednat víc peněz.

  • Kadeřníci a kosmetičky mají velký pokles tržeb, protože se lidé nechtějí testovat

    Podle právníka je diskriminující, že u některých podnikatelů stát vyžaduje, aby se zákazníci při vstupu prokázali testem a následně ho evidovali, a u jiných to nevyžaduje.

  • V areálu automobilky Hyundai v Nošovicích se otevřela dvě očkovací centra

    V areálu automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku se dnes otevřela dvě očkovací centra. Proti nemoci covid-19 se v nich mohou nechat očkovat zaměstnanci automobilky a jejich dodavatelských firem, ale také jejich příbuzní a veřejnost. V centrech bude moci být denně naočkováno až 300 lidí. Prezident HMMC Cheolseung Baek uvedl, že továrna očkovací centra otevřela ve spolupráci s Moravskoslezským krajem, který koordinuje dodávku vakcín. Jedno očkovací místo je v Lékařském centru přímo v hale finální montáže, kde budou očkováni výhradně zaměstnanci HMMC. Druhé je v Centru zdraví, které je ve veřejně přístupné části areálu a běžně slouží zaměstnancům například pro rehabilitaci. Toto centrum bude otevřeno od pondělí do pátku od 6:00 do 24:00 a primárně se tam budou očkovat zájemci z řad veřejnosti a pracovníci dodavatelských firem. Očkování v obou místech má na starosti firma Renturi, která závodu poskytuje pracovně-lékařské služby.

  • Dlouhý: Polovina firem je ochotná naočkovat i příbuzné zaměstnanců

    S fungováním služeb a maloobchodu podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého souvisí očkování, se kterým firmy nabízejí státu pomoc. Kapacity by polovina podniků byla ochotna nabídnout i pro očkování rodinných příslušníků svých zaměstnanců. I v tomto ohledu Dlouhý vnímá nekonzistenci státu. „Oceňujeme, že se již patrně podařilo zajistit dostatečné množství vakcín. Byla by ale tragédie, kdybychom zjistili, že nám statisíce, ne-li miliony vakcín leží někde na skladě, a začneme se bavit o tom, aby nám jejich validita nepropadla,“ řekl. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes uvedl, že zapojení firem je ještě nutné promyslet. Bylo by na to podle něj potřeba větších dodávek vakcíny Pfizer.

  • Ostrava chce po distanční výuce podpořit doučování žáků

    Ostrava chce po dlouhé distanční výuce podpořit vzdělávání žáků. Na jejich doučování a pořádání vzdělávacích příměstských táborů uvolní přes 1,7 milionu korun. Doučování češtiny, matematiky a cizího jazyka by se na základě dotazníkového šetření mohlo týkat více než 900 žáků. Cílem projektu je podpořit zájem žáků o vzdělávání, obnovit jejich studijní návyky a snížit rozdíly mezi dětmi způsobené různými možnostmi a přístupy k online výuce. Do vzdělávacích aktivit chce město zapojit ostravské základní školy, nestátní neziskové organizace a střediska volného času. „Nerovnosti ve vzdělání se s délkou trvání distanční výuky zvětšují. Ať je situace dána socioekonomickým statusem rodiny, technickou vybaveností domácností hardwarem nebo internetovým připojením, mírou podpory vzdělávání ze strany rodiny, nebo technickými dovednostmi žáků a mírou jejich samostatnosti, může vést k dlouhodobému zaostávání. Skutečné potřeby škol a žáků jsme proto prověřili dotazníkovým šetřením,“ řekla náměstkyně primátora pro školství Andrea Hoffmannová (Piráti).

  • Přímý přenos: Co si o otevření zahrádek myslí Smejkal?

    Od pondělí přijde další vlna rozvolnění. Otevřou se v omezeném režimu zahrádky restaurací a povolí se první kulturní akce. Nespěchá opět Česko?

    Hostem pořadu Seznam Zpráv Ptám se já je epidemiolog a šéf Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal.

  • Komora: Vláda musí ujasnit pravidla pro restaurace

    Vláda musí podle Hospodářské komory (HK) nejpozději v pátek jasně uvést pravidla pro otevření restauračních zahrádek. „Podnikatelé se podle komory chtějí vyhnout riziku opětovného uzavření, zároveň odmítají, aby jim za případné zhoršení epidemické situace byla přičítána odpovědnost,“ řekl dnes prezident HK Vladimír Dlouhý. Provozovatelé stravovacích provozů musejí mít podle Dlouhého neodkladně jasno v tom, zda budou muset od pondělí kontrolovat doklady hostů o negativních testech na koronavirus či očkování, k čemuž potřebují ale detailní informace, nebo bude stačit vývěska, že za vládou nastavená pravidla se bude zodpovídat zákazník. Komora podle Dlouhého nikdy neříkala, že vstup do provozoven služeb, hotelů nebo restaurací má být podmíněn testem či očkováním. Pravidla podle něj určuje stát. HK se snažila najít technologické řešení. Vyvinula proto mobilní aplikaci, v níž by lidé našli podniky, které se zavázaly k dodržování nastavených pravidel, zároveň by jejím prostřednictvím prokázali svou bezinfekčnost. Potřebné pro její plošné využití bylo zapojení státu. Podle viceprezidenta HK Zdeňka Zajíčka se tak nestalo a aplikaci nyní komora uloží „do šuplíku“.

  • Vláda v pátek podle Babiše posoudí pravidla pro cestování do sousedních zemí

    Vláda v pátek posoudí pravidla pro cestování do sousedních zemí v době epidemie koronaviru. Vrátí se i k podmínkám otevření restauračních zahrádek. Řekl to dnes premiér Andrej Babiš. Nejpozději v pátek musí vláda vyjasnit pravidla pro otevření zahrádek restaurací podle Hospodářské komory. Není například jasné, jak se bude kontrolovat povinnost hostů mít negativní test či úplné očkování nebo doklad o prodělání nemoci v posledních 90 dnech. Na tiskové konferenci po jednání s praktickými lékaři se dnes premiér zmínil i o sporném pravidle, že v restauračních zahrádkách, které mají být otevřeny od pondělí 17. května, nemá být zapnuta síť wifi a nemá na nich hrát hudba. „Dostávám podněty,“ uvedl Babiš s tím, že nařízení bylo zavedeno v minulosti. Premiér si myslí, že už není potřeba. „Jsou na to různé názory, ještě se k tomu vrátíme,“ konstatoval. Způsob kontroly dokladů hostů nezmínil.

    Ohledně pravidel pro cestování plánuje vystoupení v pátek odpoledne ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD). Na tiskové konferenci chce představit především aktualizované doporučení pro cestování Čechů do zahraničí a informovat o výsledcích jednání na evropské úrovni, která se týkají budoucnosti cestování.

  • Moderna půjde k praktikům přímou cestou

    Vakcínu Moderny si budou praktici objednávat přímo u distributora podobně, jako se to nyní děje s očkovací látkou od Johnson & Johnson. Distributorem obou vakcín je firma Avenier ze skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka. Dosud se Moderna rozvážela podle požadavků krajských koordinátorů očkování. Změnu zajistí dodatek smlouvy, který ve středu podepsaly s distributorem zdravotní pojišťovny.

  • Po kategorii 40+ se už podle Babiše očkování otevře všem

    „Po kategorii 40 plus už podle mě otevřeme očkování pro všechny, tedy od 16 do 39 let. Uvidíme, jaký bude zájem,“ dodal Babiš.

    Na možný nezájem ve svém dnešním prohlášení upozornili praktičtí lékaři. „I další fáze očkování, která Českou republiku čeká, tedy přesvědčování nerozhodnutých, popřípadě odmítajících tak, aby došlo k vytvoření kolektivní imunity, je z velké části v rukách všeobecných praktických lékařů,“ uvedli. Podle nich příliš nefunguje vládní informační kampaň k očkování, protože nezanedbatelná část lidí se ztotožňuje s fake news, které o vakcínách kolují.

    Věková kategorie 45 až 49 let byla otevřena tento týden v noci na úterý, podle dat ministerstva zdravotnictví za dva dny dostalo očkování asi 150 000 lidí v tomto věku.

  • Vakcíny Pfizer půjdou pouze do očkovacích center

    Vakcíny Pfizer by podle Babiše měly napříště chodit pouze do očkovacích center. V květnu přijdou do Česka vakcíny AstraZeneca pouze pro druhé dávky. Praktici by kromě Moderny měli dostávat i vakcíny Janssen od společnosti Johnson & Johnson. V Česku se očkuje čtyřmi vakcínami, a to od firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Asi 79 procent dávek bylo od Pfizer/BioNTech, necelých 11 procent je od AstraZenecy a zhruba desetina od Moderny. Vakcínu Johnson & Johnson, se kterou se očkuje zhruba tři týdny a u níž se na rozdíl od ostatních používá jen jedna dávka, dostalo zatím skoro 20 000 lidí.

  • Od neděle se mohou k očkování registrovat lidé 40+

    „V neděli od půlnoci pouštíme další věkovou kategorii od 40 let výš,“ řekl dnes na mimořádné tiskové konferenci k očkování premiér Andrej Babiš (ANO).

    Navzdory otevírání registrace pro čím dál mladší zájemce, čekají na vakcínu desítky tisíc lidí v nejrizikovějších kategoriích, tedy seniorů. Na termín očkování čeká přes 40 000 lidí nad 80 let a 90 000 lidí ve věku 70 až 79 let.

Reklama

Hlavní zprávy