Hlavní obsah
Online

Babiš: Naočkováno je už přes 105 tisíc lidí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku i ve světě sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět?

- Česko: Podle premiéra Andreje Babiše bylo do dnešního dne naočkováno proti covidu přes 105 tisíc lidí. Přes 141 tisíc seniorů nad 80 let se od včerejška zaregistrovalo k vakcinaci.

- Česko: V Česku je podezření na první případ výskytu nakažlivější britské mutace. Výskyt mutace potvrdila Deníku N vedoucí Národní referenční laboratoře Helena Jiřincová. Státní zdravotní ústav ale hovoří jen o podezření na výskyt.

- Česko: Laboratoře v pátek odhalily 9230 nakažených. Systém PES se už druhý den drží na 72 bodech, což odpovídá čtvrtému stupni z pěti. Reprodukční číslo R mírně pokleslo na 0,69 z předchozích 0,72. Více zde.

- Rakousko: V Dolních Rakousech se o nastávajícím víkendu uskuteční druhá fáze hromadného testování. To pokračuje také ve Vídni či Burgenlandu. V Rakousku v současnosti platí již třetí uzávěra, a to nejméně do 24. ledna.

- Slovensko: V sobotu odpoledne se má na mimořádné schůzi sejít slovenská vláda, aby rozhodla o tom, zda se uskuteční další plošné testování obyvatel na koronavirus, a o dalších opatřeních.

  • Lisabon hlásí pouze tři volná lůžka na jednotkách intenzivní péče

    Portugalsko za posledních 24 hodin zaznamenalo 10 947 potvrzených případů nákazy koronavirem a 166 úmrtí s covidem-19. Celkem se tak nákaza potvrdila už u více než 539 000 lidí. Mrtvých s covidem-19 eviduje Portugalsko 8709. V pátek v této jihoevropské zemi začala platit nová celostátní uzávěra.

    Podle portugalského ministerstva zdravotnictví je v zemi covidovým pacientům k dispozici jen 672 lůžek intenzivní péče, nyní jich je ale už 638 obsazených. Tři největší nemocnice v Lisabonu mají nyní volná jen tři lůžka na JIP, uvedl dnes list Observador. Pacienty z metropole už přijímají i v druhém největším portugalském městě Portu. Portugalsko už před pandemií patřilo k zemím s nejnižším počtem lůžek intenzivní péče na počet obyvatel v Evropě.

  • Denní bilance z Francie: Přes 20 000 nově nakažených

    Ve Francii, která má 67 milionů obyvatel, se nákaza koronavirem od počátku pandemie prokázala u více než 2,8 milionu lidí. Za posledních 24 hodin se potvrdilo 21 406 případů infekce. S covidem-19 zemřelo dalších 196 lidí, a celková bilance zemřelých tak překonala hranici 70 000. Po Británii a Itálii má Francie třetí nejvyšší bilanci mrtvých s covidem-19 v Evropě. Proti nemoci se podařilo naočkovat už přes 413 000 obyvatel země, převážně zdravotníků a seniorů. V pátek úřady informovaly o 389 000 očkovaných.

  • Der Spiegel: ČR je ohnisko koronaviru, zájem o očkování ale není

    Česká republika v počtu lidí, kteří umírají na komplikace související s nemocí covid-19, předčí Británii i Spojené státy, přesto se v zemi podle průzkumu Univerzity Palackého v Olomouci chce nechat očkovat jen 30 procent obyvatel. Napsal to dnes portál magazínu Der Spiegel. Ten německé čtenáře seznamuje s vážnou epidemickou situací v Česku, která podle něj zůstává před světem tak trochu skryta.

    Dramatické šíření koronaviru v Česku se v posledních týdnech stalo častým tématem německých médií, která poukazují na lehkomyslnost Čechů i tamní vlády. Der Spiegel ve svém příspěvku ale chování Čechů nehodnotí. „Byli Češi, kteří jsou známí svým požitkářstvím, méně opatrní než jiní? Nebo snad vláda pod dojmem nízkých infekčních čísel příliš brzy popustila otěže? Můžeme hádat,“ uvedl.

  • Portugalský ministr se nakazil koronavirem, jednal s eurokomisaři

    Portugalský ministr financí Joao Leao měl pozitivní test na koronavirus. V pátek se přitom šestačytřicetiletý politik účastnil jednání portugalské vlády s představiteli Evropské komise včetně její předsedkyně Ursuly von der Leyenové. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

    Mluvčí Evropské komise portugalskému zpravodajskému serveru Dinheiro Vivo dnes řekl, že v úzkém kontaktu s ministrem financí byli jen tři eurokomisaři, kteří se už v souladu s pravidly platnými v Belgii odebrali do karantény. Jsou jimi Portugalka Elisa Ferreiraová a místopředsedové komise Margrethe Vestagerová z Dánska a Valdis Dombrovskis z Lotyšska. Ostatní účastníky schůzky podle vyjádření Evropské komise „nelze považovat za blízké kontakty“.

  • Itálie pozastavuje lety z Brazílie kvůli nové variantě koronaviru

    Itálie pozastavuje lety z Brazílie kvůli nové variantě koronaviru, která se objevila v této jihoamerické zemi. Dnes o tom na Facebooku informoval italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza. Ten napsal, že vstup do Itálie je zapovězen také všem, kdo v posledních 14 dnech přes Brazílii jen cestovali. Lidé, kteří z Brazílie již do Itálie přijeli, se musejí podrobit testu na koronavirus.

  • Slovenská vláda se shodla na plošném testování na koronavirus

    Na uspořádání plošného otestování obyvatel Slovenska na koronavirus s cílem odhalit polovinu infikovaných se na dnešní mimořádné schůzi shodla tamní vláda. Detaily o testování a o dalších opatřeních nejsou známé, příslušné usnesení přijme kabinet v neděli, řekl novinářům ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Strany čtyřčlenné slovenské vládní koalice dříve v tomto týdnu vyjádřily rozdílné názory na to, zda by testování mělo proběhnout na celém území země, nebo jen v nejvíce postižených okresech.

  • Británie hlásí více než 40 000 nových pozitivních testů

    V Británii, která má 67 milionů obyvatel, od počátku prosince opět rostou denní přírůstky nakažených. Za posledních 24 hodin přibylo 41 346 potvrzených případů infekce. Od počátku epidemie se nákaza virem SARS-CoV-2 prokázala u více než 3,3 milionu lidí. S covidem-19 v Británii zemřelo za posledních 24 hodin 1295 lidí. To je třetí nejvyšší denní bilance zemřelých od počátku pandemie. Celkem zemřelo s covidem-19 v zemi 88 590 lidí. V britských statistikách úmrtí se objevují pouze lidé, kteří měli během čtyř týdnů před smrtí pozitivní test na koronavirus.

    Mnoho nemocnic po celé zemi je na pokraji svých kapacit. Ve středu premiér Boris Johnson uvedl, že se vzhledem k nepříznivé epidemické situaci brzy začne očkovat 24 hodin denně.

  • K očkování se registrovalo skoro 140 tisíc seniorů

    Na očkování proti covidu-19 se zatím k sobotní šesté hodině večerní registrovalo v centrálním rezervačním systému 137 275 seniorů nad 80 let. Termín očkování získalo 27 858 z nich. ČTK to večer sdělil vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla, čísla potvrdila i mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Registrace do centrálního systému byla spuštěná v pátek v ráno. Seniorů nad 80 let žije v Česku zhruba 441 tisíc.

  • Ve Francii začal platit zákaz vycházení už od 18:00

    Ve Francii začal platit delší zákaz nočního vycházení. Místo dosavadních 20:00 nesmí obyvatelé vycházet ode dneška už od 18:00. Informovala o tom agentura AFP. Cílem opatření, které má prozatím platit dva týdny, je snížit počet nakažených koronavirem. S covidem-19 ve Francii od počátku epidemie zemřelo již téměř 70 000 lidí.

    V návaznosti na posunutí začátku zákazu vycházení se zkrátila také otevírací doba obchodů. Uvnitř musí Francouzi zůstávat od 18:00 od 6:00. V případě porušení opatření hrozí pokuty a dokonce i tresty vězení. Výjimku mají lidé, kteří musí do práce či k lékaři.

  • V Británii se očkuje proti covidu-19 už i v gotických katedrálách

    Po nemocnicích a lékárnách se v Británii proti covidu-19 očkuje už i v kostelech. Vakcínu mohou senioři nad 80 let dostat v katedrálách v Salisbury na jihu Anglie či v Lichfieldu u Birminghamu. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se bohoslužby v Anglii nyní konají převážně on-line, a prázdné kostely se tak mohly změnit v očkovací centra, informoval dnes britský tisk.

  • Před domem ministra Blatného se demonstrovalo

    Desítky lidí s transparenty, českými i černými vlajkami, koňmi a rakví se dnes odpoledne vydaly k domu ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v Jinačovicích na Brněnsku. Účastníci akce protestovali proti vládním opatřením a protiepidemickému systému PES, který vnímají jako nesmyslný. Opatření decimují ekonomiku, a i přesto počet nakažených koronavirem stále roste, řekl novinářům organizátor akce Tomáš Franzki.

    Než se demonstranti dostali před dům ministra, potkali několik místních obyvatel s opačným názorem. Ti v ruce drželi transparent s nápisem Zdraví je víc než peníze. „Když mi někdo chce pomoct, abych neumřel, tak mu v tom nemám bránit. Jestli to dělá líp nebo hůř, to je otázka, ale otevřít vše, kde se shromažďují lidé, je velmi nebezpečné. Já chci jít také do hospody, ale dokud čísla nakažených neklesnou, tak to prostě není možné. Znám pana Blatného jako slušného člověka, neznamená to sice, že je i dobrý ministr, ale rozhodně bych nešel k němu před dům,“ řekl ČTK místní obyvatel Pavel Chrápavý.

  • Rakousko zřejmě čeká další prodloužení plošné uzávěry

    Rakousko zřejmě čeká další prodloužení plošné uzávěry. Původně se měla začít opatření proti šíření koronaviru uvolňovat 25. ledna, podle vládních odborníků by se ale měl tzv. lockdown o několik týdnů prodloužit a opatření zpřísnit. Důvodem je podle nich mimo jiné šíření nové mutace koronaviru, která se poprvé objevila v prosinci v jižní Anglii. Za posledních 24 hodin v Rakousku přibylo 1723 případů nákazy. Ve Vídni se dnes navíc proti vládním opatřením demonstrovalo.

  • Do Srbska dorazil milion dávek čínské vakcíny, vítal ji prezident

    Do Srbska dnes dorazilo letadlo s milionem dávek vakcíny proti covidu-19 od čínského výrobce Sinopharm. Srbsko se tak stalo prvním státem v Evropě, který obdržel dodávku čínského přípravku za účelem hromadného očkování, napsala agentura Reuters. Dodávku na bělehradské letiště přijeli přivítat prezident Aleksandar Vučić společně s čínským velvyslancem v Srbsku.

    „Chtěl bych poděkovat prezidentovi Si Ťin-pchingovi a čínskému vedení za to, že nám poslali milion dávek vakcíny,“ sdělil reportérům Vučić, který v minulých letech napomohl posílení vztahů s asijskou zemí.

  • V Polsku se omezení dodávek vakcíny dotkne očkování zdravotníků

    V Polsku se kvůli omezení dodávek vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech zpozdí očkování zdravotníků. Vládní zmocněnec pro očkování Michal Dworczyk dnes řekl, že kvůli výpadku se zatím do nemocnic nedostane 330 000 dávek očkovací látky určených pro lékaře, zdravotní sestry a další personál. Informovala o tom agentura PAP.

    Podle Dworczyka bude mít očkování zdravotníků v nejlepším případě asi týden zpoždění. Lidí, kteří už dostali první dávku vakcíny, se pomalejší dodávky od Pfizeru nedotknou a druhou dávku dostanou podle plánu, ujistil vládní zmocněnec. Žádné změny by neměly nastat ani u očkování seniorů starších 70 let, které má začít 25. ledna. V pondělí by měly domovy pro seniory obdržet prvních 120 000 dávek očkovací látky.

  • Britský vir je v Česku, potvrdil Babiš

    Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po setkání s prezidentem Milošem Zemanem potvrdil dřívější informaci Deníku N, že české laboratoře zachytily na našem území britskou mutaci koronaviru SARS-CoV-2. „Státní zdravotní ústav dnes potvrdil, že tady máme ten britský vir. Naše laboratoře ho sledují. Vir je podstatně více nakažlivý, není to žádný větší zabiják, ale je to problém,“ uvedl předseda vlády. Je to podle něj jeden z argumentů, proč vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů.

  • Vakcína přinesla úlevu, líčí zdravotníci z ČR a SR žijící v USA

    Obě dávky vakcíny proti covidu-19 dostalo ve Spojených státech více než 1,5 milionu lidí. Jsou mezi nimi i tři zdravotníci z Česka a Slovenska, kteří tento týden v rozhovorech s ČTK popsali, že s rozhodnutím nechat se očkovat nijak neváhali. Oni i jejich kolegové prý příchod vakcín vnímali jako značnou úlevu, zejména kvůli strachu, že koronavirem nakazí někoho ze svých blízkých.

    „Celou dobu trpím děsem a hrůzou, že to někomu dám,“ řekla česká zdravotní sestra Silvia Sauvé, která pracuje na jednotce intenzivní péče v nemocnici nedaleko Seattlu. Od března prý nezažila jediný den, kdy by na jejím pracovišti nebyl pacient s covidem-19. Byť si je vědoma toho, že zatím není jasné, zda očkování spolehlivě zabraňuje i přenosu viru SARS-CoV-2, svou vakcinaci označila za „velikánskou úlevu“.

  • Babiš: Naočkováno je přes 105 tisíc lidí

    V Česku bylo zatím naočkováno přes 105 tisíc lidí, přes 141 tisíc seniorů nad 80 let se od včerejška registrovalo na očkování a 24 400 z nich již má termín. Uvedl to premiér Andrej Babiš ve 14 hodin v Lánech po jednání o rozpočtu s prezidentem Milošem Zemanem.

  • Lidovci: Lidé polské národnosti mají problém při registraci k očkování

    Čeští občané polské národnosti mají problém s registrací k očkování proti covidu-19. Důvodem je jiný tvar jejich rodného čísla, které je jedenáctimístné, zatímco české má obvykle deset znaků. ČTK to dnes řekl náměstek hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL). Téma chce v pondělí projednat i na zasedání krajského krizového štábu. Za nedostatky v registračním systému dnes vládu kritizovalo předsednictvo lidovců. Vyjádření ministerstva zdravotnictví ČTK zjišťuje.

    „V našem kraji žije početná polská národnostní menšina. Rodné číslo těchto občanů má 11 čísel a už měli před časem problém, když se chtěli zaregistrovat na testování. Takže jsme teď zase trochu v šoku, když ani po roce vláda při registraci na očkování na tento problém nepamatovala,“ uvedl Curylo.

  • Turecko naočkovalo přes 650 tisíc lidí čínskou vakcínou

    V Turecku od čtvrtka, kdy země zahájila očkování látkou čínské společnosti Sinovac, dostalo vakcínu přes 650 tisíc lidí. Informaci zveřejnilo turecké ministerstvo zahraničí, informuje CNN. Jako první jsou očkováni zdravotníci. Turecko obdrželo tři miliony dávek od firmy Sinovac už v prosinci, povolení k užití schválilo až ve středu. Výsledky z třetí fáze klinických testů vakcíny společnosti Sinovac zatím nebyly zveřejněny.

  • Indonésie a Malajsie hlásí rekordní přírůstky nakažených

    Indonésie a Malajsie hlásí rekordní denní přírůstek nakažených nemocí covid-19. V Indonésii byla nemoc nově potvrzena u 14 224 testovaných a v Malajsii u 4029 testovaných, uvedla agentura Reuters s odvoláním na informace od zdravotnických úřadů zemí.

    V Indonésii, která je s 267 miliony obyvatel čtvrtou nejlidnatější zemí světa, se doposud nakazilo 896 642 osob. Nově s nemocí covid-19 zemřelo 283 lidí a celkový počet úmrtí tak stoupl na 25 767. Indonésie má největší počet nakažených a mrtvých v jihovýchodní Asii. V Malajsii bylo zatím potvrzeno 155 095 nakažených a s nemocí covid-19 zemřelo 594 osob. Země má zhruba 30 milionů obyvatel.

Reklama

Hlavní zprávy