Hlavní obsah
Online

Tlak na neočkované je v pořádku, myslí si lékař

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Lidé, kteří nejsou v ohrožení se nechají očkovat, protože je k tomu tlačí společnost, myslí si primář I. kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí VFN Jiří Votruba. „Tenhle tlak je adekvátní, protože pokud chce člověk žít v nějaké společnosti, tak se musí podřídit některým jejím potřebám,“ řekl v TV Prima.

- Laboratoře v sobotu odhalily 596 nově nakažených. Je to o zhruba 130 méně než o týden dříve. Reprodukční číslo R po pětidenním poklesu opět vzrostlo. Nyní se pohybuje na hodnotě 0,76. Pokud se drží pod hodnotou 1, epidemie zpomaluje. Vyplývá to z dat na webu Ministerstva zdravotnictví.

- Od nedělní půlnoci se k očkování mohou registrovat všichni starší 40 let. Přes 120 tisíc registrovaných starších 70 let přitom na vakcínu stále čeká.

- Česko se připravuje na další vlnu rozvolnění. Přehledný harmonogram ZDE.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká opatření aktuálně platí, naleznete ZDE.

  • Nemocnice na Zlínsku povolí návštěvy

    Nemocnice ve Zlínském kraji od pondělí opět povolí návštěvy u hospitalizovaných pacientů, které byly zakázány loni kvůli epidemii koronaviru. Platit ale budou přísná pravidla, mezi kterými je nasazený respirátor, negativní test na nový koronavirus či potvrzení o očkování, vyplývá z informací Kroměřížské nemocnice, Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí, Vsetínské nemocnice a Uherskohradišťské nemocnice.

    Po více než roce povolí v pondělí návštěvy Kroměřížská nemocnice. „Vedení k tomuto kroku přistoupilo na základě doporučení Krajské hygienické stanice Zlínského kraje, která zároveň stanovila podmínky, za nichž bude možné pacienty v nemocnici navštívit,“ sdělila mluvčí Kroměřížské nemocnice Veronika Slaměnová.

  • Houslista Šporcl vyzývá k rozvolnění v hudebním vzdělávání

    Houslový virtuos Pavel Šporcl vyzval dnes ministra školství Roberta Plagu (za ANO), aby se snažil více rozvolnit protiepidemická opatření v uměleckém vzdělávání. Uvedl to v e-mailu, který má ČTK k dispozici. Podle Šporcla je problémem to, že v základních školách stále přetrvává zákaz zpívání a v základních uměleckých školách (ZUŠ) se mohou uvnitř scházet nanejvýš tříčlenné skupiny žáků. Opatření podle něj neodpovídají situaci, kdy v kultuře budou opět možné koncerty pro stovky diváků.

    „V současnosti platí možnost společných hodin pro více osob pouze venku, a to za podmínek max. 30 dětí, ovšem každý zúčastněný musí mít kolem sebe prostor 15 metrů čtverečních. V těchto podmínkách opravdu společně nic nenacvičíte a nezazpíváte si,“ uvedl Šporcl.

  • V sobotu přibylo v Karlovarském kraji více případů než před týdnem

    Testy v Karlovarském kraji zaznamenaly v sobotu 16 nových nákaz koronavirem, o pět víc proti minulému pátku a o deset méně než předchozí týden. Za uplynulých sedm dní klesl podíl nakažených z 34 na 31 na 100 000 obyvatel, což je momentálně druhé nejnižší číslo po Královéhradeckém kraji.

  • V Pardubickém kraji přibyla v sobotu jedna nákaza

    V Pardubickém kraji testy v sobotu odhalily jeden případ nákazy koronavirem. Před týdnem bylo ve stejný den zjištěno 19 případů a před dvěma týdny 20. V přepočtu na 100 000 obyvatel bylo v kraji za posledních sedm dní zjištěno 56 nakažených, v sobotu to bylo 59.

  • Votruba: Stojí za to se očkovat, i když ochrana není navěky a dokonalá

    „Nemůžete očekávat, že tím, že budete očkovaní, nemůžete tu nemoc přenášet. Nemůžete ani očekávat, že budete imunní napořád a proti všem variantám té nemoci. (…) Očkování je zcela adekvátní. Je k dispozici vakcína, která je účinná. Nechrání navěky a dokonale, ale určitě stojí za to se nechat očkovat, a do toho je třeba investovat všechno naše úsilí,“ řekl dnes v Partii primář 1. kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí Jiří Votruba.

  • Votruba: Nerizikoví se očkují kvůli nátlaku, nátlak je však adekvátní

    „Dá rozum, že člověk, který je v nějakém ohrožení, se nechá očkovat. Ti ostatní se nechají očkovat solidárně, nebo protože jsou k tomu tlačeni společností. Myslím si, že tenhle tlak je adekvátní, protože pokud chce člověk žít v nějaké společnosti, tak se musí podřídit některým jejím potřebám,“ řekl dnes v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News primář I. kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí Všeobecné fakultní nemocnice Jiří Votruba.

  • Žaloudík: Roušky jsme zavedli kvůli covidu, ale místo něj zmizely ostatní nemoci

    „Jeden z paradoxů je, že jsme nastavili opatření v podobě rozestupů a roušek proti covidu. Covid přitom běžel dál, ale najednou nám tu vymizely ty ostatní viry, proti kterým jsme ta opatření nedělali,“ řekl dnes v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News senátor za ČSSD a onkolog Jan Žaloudík.

  • Epidemie v Plzeňském kraji slábne

    V sobotu přibylo v Plzeňském kraji devět případů nákazy koronavirem, o dvě méně než minulou sobotu a o 25 méně než před dvěma týdny. Podíl nakažených za uplynulých sedm dní je 39 nákaz na 100 000 obyvatel, což je mezi 14 kraji v ČR třetí nejnižší číslo; před týdnem to bylo 62 nakažených.

  • Středočeský kraj hlásí 68 nakažených

    Ve Středočeském kraji přibylo v sobotu 68 nakažených koronavirem. Je to o 22 případů méně než před týdnem.

  • Královéhradecký kraj má nejnižší nárůst případů koronaviru v ČR

    Královéhradecký kraj dnes vykázal nejnižší nárůst počtu případů koronaviru v Česku. Za posledních sedm dní v kraji přibylo v přepočtu na 100 000 obyvatel 29 nakažených. Počátkem týdne to bylo 38 případů za sedm dní na 100 000 obyvatel. Celostátní průměr činí 73 případů.

  • Na jižní Moravě přibylo za den 13 případů covidu, nejméně od podzimu

    V Jihomoravském kraji přibylo za poslední den 13 potvrzených případů nemoci covid-19, což je nejméně od loňského podzimu. O víkendu se ale testuje méně. Týdenní incidence se zvýšila ze 79 na 80 nakažených na 100 000 obyvatel.

  • Ve Zlínském kraji přibylo 66 nakažených

    Epidemie koronaviru ve Zlínském kraji nadále slábne. V sobotu přibylo 66 potvrzených nákaz, v mezitýdenním srovnání jich bylo o 37 méně. Za posledních sedm dní je v kraji evidováno 107 nově nakažených na 100 000 obyvatel, o sedm méně než v sobotu.

  • V Moravskoslezském kraji přibylo v sobotu 97 případů

    V Moravskoslezském kraji přibylo v sobotu 97 případů nákazy koronavirem. Je to méně než před týdnem, kdy bylo 132 případů, a méně než v pátek, kdy bylo 177 nových případů. Dosavadní rekordní denní přírůstek nákaz v kraji je z loňského 30. prosince, kdy jich bylo 2537.

  • V Olomouckém kraji přibylo víc nakažených než před týdnem

    V Olomouckém kraji v sobotu přibylo 21 potvrzených nákaz novým koronavirem, v mezitýdenním srovnání jich bylo o 15 více. V předchozích dnech denní přírůstky klesaly. Za posledních sedm dní je na 100 000 obyvatel kraje evidováno 79 případů nákazy koronavirem, o tři více než v sobotu, vyplývá ze statistik Ministerstva zdravotnictví.

  • V Praze ubylo nakažených, méně se i očkuje

    V Praze za sobotu přibylo 74 potvrzených případů onemocnění covidu-19, o dvě desítky méně než ve stejný den před týdnem. Je to nejnižší nárůst za první víkendový den od 29. srpna, tedy za posledních osm a půl měsíce. Zdravotníci v hlavním městě v sobotu aplikovali 5041 dávek očkování proti novému koronaviru. V mezitýdenním srovnání to představuje pokles o více než čtvrtinu.

  • V Ústeckém kraji klesl počet případů

    V Ústeckém kraji klesl počet nakažených koronavirem za uplynulých sedm dní v přepočtu na 80 na 100 000 obyvatel. Před týdnem to bylo 126. V sobotu přibylo 44 pozitivních, o 32 méně než před týdnem.

  • Klíčový ukazatel pro rozvolnění dál klesá

    Počet nově nakažených na 100 000 obyvatel dál klesá. Za posledních sedm dní jich bylo 73, za posledních 14 dní jde o 175 lidí. Podle původních plánů vlády by mělo další rozvolnění přijít při poklesu nových případů pod 50 na 100 tisíc za posledních sedm dní.

  • Na termín očkování stále čeká přes 120 tisíc nejohroženějších

    Podle nejnovější statistiky Ministerstva zdravotnictví platné ke 14. květnu na termín očkování čeká 39 271 registrovaných lidí starších 80 let. Ve věkové kategorii 70-79 let je to 83 111 lidí. Od půlnoci z neděle na pondělí se přitom otevírá registrace již pro věkovou skupinu 40-44 let.

Reklama

Hlavní zprávy