Hlavní obsah

Číslům z Číny nevěří britská vláda ani lidé z Wu-chanu, co počítají urny

Foto: Profimedia.cz

Dívka mává zdravotníkům s čínskou vlajkou v ruce.

Reklama

S posunem epicentra epidemie koronaviru na Západ, kde umírají tisíce lidí, je důvěra světa v čínská oficiální data vystavena další zkoušce. Otázky ale vyvolává i aktuální dění v Číně.

Článek

Podle trojice zdrojů z blízkosti vlády britského premiéra celým kabinetem prosakují pochybnosti o tom, že Čína podala pravdivé informace o boji s koronavirem na svém území, napsal britský bulvární deník Daily Mail. Skupina vědců podle něj přímo Johnsonovi vyložila odhad, že Čína mohla snížit čísla potvrzených případů patnáctkrát až čtyřicetkrát.

Johnson je i kvůli tomu údajně pod tlakem zrušit povolení čínskému telekomunikačnímu gigantovi Huawei participovat na některých částech výstavby 5G sítí v zemi.

Britský ministerský předseda, který pracuje v domácí izolaci, protože se sám koronavirem nakazil, mezitím vzkázal všem Britům, že epidemická krize se v příštích týdnech ve Spojeném království ještě prohloubí a až pak poleví.

Tisíce uren posilují nejistotu

Pochybnosti posiluje i současné dění v původním epicentru pandemie, jedenáctimilionovém Wu-chanu. Město v rámci postupného uvolňování opatření vyzvalo obyvatele, aby si vyzvedli urny svých blízkých. Uren je ale podle nepotvrzených zpráv čínského serveru Caixin nápadně mnoho, a oficiální smrtící bilance COVID-19 ve Wu-chanu (2500 mrtvých) se tak zdá být zcela nereálná.

Server sdílel fotografie tisíců uren naskládaných v budově i na nákladním voze. Z fotek není patrné, zda jsou urny plné, Caixin nicméně píše, že nákladní vůz jen do jednoho ze sedmi místních krematorií navezl 5000 uren za den. Urny počítají i lidé ze snímků na sociálních sítích.

Místní tvrdí, že v krematoriích se tvoří dlouhé fronty a od 23. března se vydává 500 uren denně z každého krematoria, přičemž cílem je stihnout vydat rodinám všechny urny do 4. dubna. To by v součtu znamenalo 42000 mrtvých nahromaděných ve wuchanských krematoriích od začátku karantény.

A kolik by ve Wu-chanu zhruba umřelo lidí, kdyby žádný koronavirus nebyl? V Číně podle posledních dat ročně ročně umírá 7,13 osoby na 1000 obyvatel. Pokud bychom vycházeli z tohoto čísla a velice zjednodušeně ho přenesli na populaci Wu-chanu v období zhruba dvou měsíců, dostaneme číslo lehce přesahující 13 000. Ztráty způsobené koronavirem (ať už přímé, či úmrtí v důsledku jiných nemocí v kombinaci s přeplněnými nemocnicemi) by tak šplhaly k téměř 30 000.

Problémem ale kromě řady možných odchylek způsobených zjednodušeným výpočtem je i to, že odhad 42 000 uren je založen na nepotvrzených zprávách od místních, které nejdou nijak ověřit. Když novináři agentury Bloomberg zkoušeli krematoria kontaktovat a zeptat se na skutečné počty provedených kremací, bylo jim řečeno, že k tomu žádná data nejsou.

Celá řada podobných neověřených zpráv a svědectví blogerů se na čínských sociálních sítích objevovaly i v minulosti a zejména, když v Číně vrcholila epidemická krize.

Oficiálním číslům z Wu-chanu a zbytku lidnaté Číny neodpovídají ani údaje o šíření choroby například v Itálii nebo Španělsku a tamní čísla o počtech obětí i nakažených. Z Wu-chanu navíc při oslavách čínského Nového roku odjelo asi 5 milionů obyvatel dříve, než ve městě začala platit přísná bezpečnostní opatření.

Reklama

Doporučované