Hlavní obsah

Čistá na Svitavsku chce vybudovat domov pro seniory za zhruba 30 milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Obec Čistá u Litomyšle na Svitavsku chce vybudovat domov pro seniory za zhruba 30 milionů korun bez DPH. Pro vesnici se zhruba 980 obyvateli jde o jednu z největších investic v historii.

Článek

Zařízení v Čisté citelně chybí a požadavků na ně přibývá. „Do měsíce bychom měli ukončit soutěž na výběr dodavatele, během několika dnů chceme podat žádost o dotaci. Zahájení stavby plánujeme na srpen,“ uvedl starosta Petr Dřínovský.

Domov pro seniory bude mít 14 bytů, z toho deset 1+kk a čtyři 2+kk. Bydlení bude moci poskytnout 18 seniorům. Patřit k němu bude i venkovní dvoreček a zeleň. Budova je vyprojektována jako energeticky úsporná. Měla by mít proto nižší provozní náklady související s vytápěním.

Obec si provedla průzkum cen pronájmů bytů pro seniory v okolních obcích. Například v Litomyšli se platí za metr čtverečný asi 150 korun měsíčně. Zastupitelé schválili, že v obecních bytech v Čisté budou důchodci platit 80 korun za metr čtverečný. Menší byty mají plochu průměrně 32, větší 42 metrů čtverečných.

„Zájemce už máme, dokonce existuje už i neformální pořadník. Nemám obavu, že by se dům neobsadil,“ uvedl Dřínovský. Podle něj bude bydlení pro seniory sociálně přijatelné.

Čistá má na letošek schválený rozpočet s příjmy 18,5 milionu korun a výdaji 28,5 milionu korun. Schodek pokryje z úspor z minulých let. Dřínovský věří, že obec získá na stavbu dotaci asi deset milionů korun od ministerstva financí. Pokud by se to letos nepodařilo, zřejmě by stavba mohla začít a o dotaci požádat v příštím roce.

Reklama

Doporučované