Hlavní obsah

Čistě pánská záležitost. Souboj o Hrad chtěla zkusit jediná žena, dopadla bídně

Ženský duel o prezidentské volbě. Diskutují herečka Táňa Fischerová a podnikatelka Terezie Holovská.

 

Reklama

Už jen necelý den zbývá zájemcům o Hrad na to, aby zaregistrovali svoji kandidaturu. Naposledy svůj záměr zveřejnil expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek. Rozšířil tím řady mužů, kteří chtějí Miloše Zemana vystřídat. Do boje o post se i ve druhé přímé volbě hlásí jen zlomek žen. Proč?

Článek

V Duelu Seznamu diskutují podnikatelka Terezie Holovská, která oznámila zájem kandidovat před pár dny, a herečka Táňa Fischerová, která se o post ucházela v první přímě volbě.

Mlsná tygřice

Někdejší místostarostka Prahy 8 Terezie Holovská, která se chce ucházet o prezidentskou funkci, ve středu oslovila dopisem všech 44 nově zvolených poslankyň se žádostí o podporu. Kandidaturu musí zájemci o vstup do volebního klání odevzdat na Ministerstvu vnitra nejpozději v úterý a Holovská sama přiznává, že pro ni kandidatura nejspíš bude nedostižným snem. „Zatím potřebné podpisy nemám, ozvaly se mi jen dvě poslankyně,” přiznala Holovská v Duelu Seznamu.

Sama o sobě mluví jako o tygřici především kvůli své energické povaze a také proto, že se narodila v roce Tygra (podle čínského horoskopu).

K jejím plánům patří ustanovit 14 náměstků hlavy státu, jednoho pro každý kraj. Každý člověk by se na ně mohl obracet se svými podněty. „S těmito náměstky budu mít každý pátek ve 12:00 schůzi na Pražském hradě a budu od nich chtít slyšet, co se v krajích děje, co koho trápí,” popsala Holovská.

Fischerová: Pro ženy tu prostor není 

Před pěti lety se volebního klání účastnily tři ženy – někdejší europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL), moderátorka Jana Bobošíková a herečka Táňa Fischerová.

Ani jedna se neprobojovala do druhého kola přímé volby. Táňa Fischerová se tehdy opírala o hlasy občanů. Nakonec skončila na sedmém místě. Do boje o Hrad by se podle svých slov už znovu nepustila.

„V prezidentské volbě by mělo jít o nabídku hodnot. Ale o to jde až na posledním místě, proto to vypadá, jak to vypadá. Místy jako fraška,” hodnotí kampaň Fischerová. „Prostor pro to, aby mohly kandidovat ženy, tu moc není. Při vší úctě k paní Holovské, ona do toho jde na poslední chvíli.”

Podobně mluví i Jana Bobošíková. Ta v jednom z rozhovorů uvedla, že to pro ni byla zajímavá zkušenost, kterou už ale nehodlá opakovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované