Hlavní obsah

Čištění graffiti Karlův most nepoškodilo, zjistila TSK. Památkáři trvají na neodbornosti zásahu

Nápis zanechali na pilíři Karlova mostu dva němečtí turisté.

Reklama

Na sociálních sítích lidé vesměs ocenili, že profesionální čistič graffiti Miloslav Černý odstranil nápis z pilíře Karlova mostu vodou, a to za několik málo hodin.

Článek

Při neschváleném odstranění sprejerského nápisu z Karlova mostu v Praze nebylo podle laboratorních výsledků poškozeno zdivo, sdělila ČTK mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.

Situaci TSK dále řeší s policií, které se přihlásil muž, jenž v neděli ráno graffiti z pilíře mostu odstranil. Podle zjištění restaurátora však nápis nebyl odstraněn dokonale a na kamenech zůstaly zbytky barvy. Lišková proto už v pondělí uvedla, že se pilíř bude muset dočistit.

„Vzhledem k tomu, že je Karlův most národní kulturní památkou, budeme se dále držet zákonného postupu. Na čištění se tudíž musí podílet odborný restaurátor schválený památkáři z pražského magistrátu i generálního ředitelství Národního památkového ústavu. Na odstranění nápisu máme uzavřenou smlouvu s panem Janem Mjartanem," uvedla Lišková.

Na pilíři Karlova mostu se v polovině července objevil sprejerský nápis o rozměrech pět krát dva metry. Policie na místě zadržela dva německé mladíky, soud jim uložil roční podmínku, pětileté vyhoštění a peněžité tresty. Jejich obhájce ale podal proti rozhodnutí odpor, v případu bylo proto nařízeno hlavní líčení. V něm se v září má řešit také neschválené odstranění nápisu.

Miloslav Černý, který se k očištění mostu přihlásil, Seznamu řekl, že se odstraňováním graffiti živí a použil šetrnou metodu. Nápis odstranil vysokotlakým proudem páry. Odmítl podezření, že chtěl znehodnotit práci restaurátorů nebo odstranění nápisu využít k propagaci.

Redakci Seznamu se po odvysílání rozhovoru s Černým ozval čtenář s dotazem, zda lze přispět na pokrytí nákladů na neobjednané čištění památky. Také na sociálních sítích lidé čin vesměs schvalují. Pochvalují si zejména rychlost zásahu a skutečnost, že k němu nebyly použity chemikálie.

„Díky panu Černému za odvahu k činu, doufám, že se vyhne jakémukoliv popotahování úřady,“ napsala jedna ze čtenářek. TSK dala nyní za pravdu těm diskutujícím, kteří zastávali názor, že čištění památku nepoškodilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované