Hlavní obsah

Čištění vozů MHD v Brně už stálo přes tři miliony korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnský dopravní podnik (DPMB) vynaložil od jara kvůli šíření nového koronaviru na čištění svých vozů už více než tři miliony korun. Zaměstnanci dezinfikují všechny vozy každý den po příjezdu do vozovny.

Článek

Jarní zásoby dezinfekce zatím stačí, řekla dnes ČTK mluvčí DPMB Hana Tomaštíková.

Letos na jaře zakoupil dopravní podnik šest ozonérových generátorů, jeden do každé vozovny. „Těmi v podstatě nonstop vozy dezinfikujeme. Přes den ty, které zůstaly ve vozovně nebo se vrací po ranní špičce, a v noci ostatní. Používáme přístroj na detekci nečistot, kterým kontrolujeme kvalitu očisty. Pokud by stěr z určitého vozu nesplňoval dané hodnoty, vrátili by jej naši pracovníci k přečištění. Stále hledáme a testujeme nové technologie,“ sdělila Tomaštíková.

Jarní nákup dezinfekčních a ochranných prostředků vyšel na tři miliony korun, v září DPMB investoval dalších 200 000 korun. „V nedávné době jsme zakoupili také nový rozprašovač dezinfekce, který zajistí rovnoměrné rozptýlení. Protože se v provozu osvědčil, plánujeme nákup dalších čtyř kusů. Také jsme pořídili stojany na dezinfekce do všech prostor, kde je vyšší pohyb cestujících a zaměstnanců. Do konce roku předpokládáme investici řádově v jednotkách milionů korun do ochranných pomůcek pro zaměstnance,“ dodala Tomaštíková.

Roušky, antibakteriální gely nebo štíty mají k dispozici revizoři či prodejci jízdenek.

Podle posledních údajů přibylo za poslední týden v Jihomoravském kraji kolem 3000 pozitivních případů. Nejvíce případů, přes tisíc, přibylo v Brně.

Reklama

Doporučované