Hlavní obsah

Čistky ve zdravotnictví pokračují: Odvolán byl exministr Svatopluk Němeček z čela ostravské nemocnice

Rozhovor se Svatoplukem Němečkem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Po ředitelce pražské Bulovky Andree Vrbovské končí další šéf velké nemocnice. Bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Článek

„Důvodem bylo jeho dlouhodobé manažerské selhání, které vedlo k personální a odborné destabilizaci nemocnice, vyvádění lukrativních oborů do soukromých rukou, umělému vylepšování hospodářského výsledku, a zásadní střet zájmů při jeho současném působení v představenstvu Městské nemocnice Bohumín.“ Takové je zdůvodnění Ministerstva zdravotnictví, proč současný šéf resortu Adam Vojtěch (ANO) svého předchůdce Svatopluka Němečka z postu ředitele ostravské nemocnice odvolal.

V předchozí vládě byl právě Němeček dlouhou dobu ve střetu se současným premiérem v demisi a Vojtěchovým šéfem Andrejem Babišem. Pro Seznam Zprávy odvolání komentoval s tím, že „každému, kdo má trochu zdravého rozumu, je jasné, že jde o politickou čistku a osobní mstu“. Dále ho mrzí, že se o odvolání dověděl z médií. „Odvolací dekret mi nikdo nepředal, nebyl jsem pozván ani k ministrovi, ani k náměstkovi, jak se běžně ve slušných dobách děje,“ dodal.

Němeček je už druhým ředitelem nemocnice, kterého Adam Vojtěch odvolal. Na konci ledna skončila i šéfka pražské Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská.

„Důvodem odvolání současné ředitelky byla závažná zjištění týkající se její osoby a řízení nemocnice. Tato zjištění vedla ke ztrátě důvěry ministra a budou v nejbližší době důsledně prošetřena. S ohledem na povahu zjištěných skutečností nelze do doby ukončení šetření poskytovat žádné bližší informace,“ uvedlo k jejímu konci v nemocnici Ministerstvo zdravotnictví.

Nejhůře obsazené ministerstvo v Česku má problémyVideo: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované