Hlavní obsah

Citlivý útok na Česko. Hackeři napadli úřad, přes který teče covidová pomoc

Foto: Pexels.com

Hackeři zaútočili na Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že hackeři ve čtvrtek večer napadli Ministerstvo práce a sociálních věcí. Informaci potvrdila ministryně Jana Maláčová.

Článek

Na Českou republiku ve čtvrtek zaútočili hackeři. Jedním z cílů bylo Ministerstvo práce a sociálních věcí, na jehož systémy se zaměřili kybernetoví útočníci.

„Ano, mohu tuto informaci potvrdit. Více ale věc komentovat nebudu, děkuji za pochopení,“ řekla Seznam Zprávám ministryně Jana Maláčová (ČSSD).

Podle informací redakce měly i jiné centrální úřady a instituce obavu, aby se útok nedotkl i jich. Situaci pro jistotu měli řešit preventivními bezpečnostními opatřeními i na pražské radnici.

„Podle našich informací zaútočili i na jiné úřady. Provedli jsme proto dočasnou odstávku některých systémů a jejich okamžitou bezpečnostní aktualizaci, původně plánovanou na zítřek,“ uvedl pro Seznam Zprávy pražský primátor Zdeněk Hřib.

Útok podle něho zasáhl i magistrát. „My víme, že jsme byli napadeni, ale díky uchovávání dat najednou ve více kopiích nedošlo k poškození dat. V tuto chvíli pracujeme na obnově dostupnosti emailového systemu,“ dodal primátor Hřib.

Ministryně Maláčová doplnila, že útočníkům se naštěstí nepovedlo ukrást data či vyřadit systémy ministerstva.

Útok na tento úřad je v době covidové pandemie citlivou záležitostí. Vedle různých standardních dávek, které ale sociálně slabí potřebují v této době víc než kdy dřív, ministerstvo vyplácí například náhrady mezd v rámci programu Antivirus. Nově připravuje úřad Jany Maláčové i výplatu příspěvků jako náhradu příjmů zaměstnancům v karanténě či izolaci (takzvaná izolačka).

Rozsah škod a poškození po hackerských útocích se bude analyzovat.

Reklama

Doporučované