Hlavní obsah

Civilní účely? Čína postavila ve sporné oblasti radary a ranveje. Dokazují to letecké snímky

Čína opevňuje svoje umělé ostrovy v Jihočínském moři. Postavila radary a další vojenská zařízení.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Peking tvrdí, že umělou pevninu v oblasti Spratlyho ostrovů vybudoval pro civilní účely. Pozorovatelé ho ale s pomocí satelitních snímků usvědčili z opaku.

Článek

Přistávací dráhy, radary, hangáry, ale i opevněné úkryty pro raketové systémy země-vzduch. To všechno Čína v krátké době postavila na svých umělých ostrovech v Jihočínském moři. Přesto tvrdí, že umělou pevninu buduje pro civilní účely. Argumentuje zvýšením bezpečnosti proplouvajících nákladních lodí.

Čína staví ve sporné oblasti Spratlyho ostrovů, které si současně nárokuje i Vietnam, Tchaj-wan, Brunej a Filipíny. Peking nyní díky novým vojenským zařízením bude moci celou oblast, potažmo celé Jihočínské moře kontrolovat. Vojenský účel umělých ostrovů dokládají satelitní snímky, které zveřejnilo Centrum pro strategická a mezinárodní studia. Jeho zpráva podle agentury AP představuje doposud nejpřesvědčivější důkaz o čínských úmyslech v oblasti.

Sedm Čínou uměle vytvořených ostrovů v Jihočínském moři vyvolalo ostrou kritiku Spojených států a dalších zemí. Peking obviňují z toho, že region militarizuje a aby posílil své nároky, mění geografické podmínky.

Reklama

Doporučované