Hlavní obsah

Cizinci v Praze dostali bláznivé peníze, i proto propadli, míní fotbalová legenda Antonín Panenka

Výběr hráčů z ciziny nebyl dobrý. Chybí jim souhra, říká legendární fotbalista Panenka.

 

Reklama

Vyplatit cizincům desítky milionů jako přestupové bonusy byl nesmysl, bralo jim to motivaci, míní fotbalová legenda Antonín Panenka.

Článek

V létě přišli, hned v zimě odcházejí. Trojici hráčů, konkrétně Georgesu Mandjekovi, Marku Jankovi a Jonathanu Biabianymu už fotbalová Sparta oznámila, že je v týmu nepotřebuje. Podobně o cizince Ruslana Rotaně, Halila Altintopa (a také navrátilce Dušana Šventa) zúžili kádr i slávisti.

Nad tím, proč v Česku zahraniční hvězdy neuspěly, se ve studiu Seznam Zprávy zamyslel Antonín Panenka, jeden z hlavních strůjců vítězství Československa na mistrovství Evropy 1976.

„V obou pražských ‚S‘ proběhly v létě až příliš razantní změny v kádru. Cizinci nepodávali dobré výkony, scházela jim souhra. Problém byl určitě i v tom, jak byli před svým příchodem vybíráni,” říká Panenka, který se přimlouvá, aby se v českých klubech po zahraničním vzoru objevily oponentní skupiny.

Jaké jsou platy těchto zahraničních hvězd v porovnání s českými hráči? Jak zamávaly přestupové bonusy s motivací hráčů? Měl podle něj dostat slávistický trenér Jaroslav Šilhavý více času na sehrání kádru? Před čím varuje jeho nástupce Jindřicha Trpišovského? I o tom v rozhovoru s Tondou Panenkou nahoře ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované