Hlavní obsah

Cizincům vstup zakázán. První evropská země uzavírá hranice

Foto: Profimedia.cz

Snímek z obce Folmava ležící u hranic s Německem. Na místě se tvoří dlouhé fronty na antigenní testování.

Reklama

aktualizováno •

Norsko prakticky uzavírá hranice pro všechny, kdo v zemi nežijí. Jak je to v dalších zemích Evropské unie? Kdy stačí předložit pouze negativní test a kdy je součástí důkazního materiálu například výplatní páska?

Článek

Cestování je vzhledem k současné situaci v Evropě na dlouhou dobu passé. Doposud bylo možné vycestovat za hranice z „nezbytných důvodů“, které v nejčastějších případech znamenaly hlavně pracovní povinnosti.

Evropské země však začínají zpřísňovat. Uzavřené hranice pro všechny, kteří na území nežijí, oznámilo ve středu Norsko.

Norsko

„Od půlnoci ze čtvrtka na pátek Norsko zavede nejpřísnější pravidla vstupu na své území od 12. března (loňského roku),“ uvedla premiérka Erna Solbergová. „Prakticky bude hranice uzavřená pro všechny, kteří v Norsku nežijí,“ dodala. Většina lidí dojíždějících do Norska za prací nebude moci hranice od pátku překročit. Výjimku dostanou pendleři, kteří pracují ve zdravotnictví, ale například i řidiči kamionů.

Cílem opatření je podle premiérky zabránit šíření nových mutací, které jsou nakažlivější než původní varianta koronaviru. Hranice by měly být zavřené dva týdny. Poté vláda rozhodne, zda je otevře, či zda zákaz zachová. Už nyní je ale podle Solbergové pravděpodobné, že vstup do země bude omezen déle. V sobotu norské úřady výrazně zpřísnily opatření v metropoli Oslu a okolí. Uzavřeny byly restaurace, nákupní centra a další obchody s výjimkou těch, které prodávají nejnutnější zboží. Zastavily se také organizované sportovní aktivity.

Finsko

22. ledna se finská vláda rozhodla prodloužit omezení vstupu do země, a to až do 25. února 2021. Do Finska za turismem mohou přiletět občané pouze ze sedmi států: Vatikánu, Austrálie, Rwandy, Singapuru, Thajska, Nového Zélandu a Jižní Koreje. Občané těchto zemí nemusí předkládat negativní test ani podstupovat karanténu.

Finsko pro lepší orientaci v cestovních nařízeních zřídilo web Finentry, který každému na míru vyhodnotí jeho možnosti. Redaktorka Seznam Zpráv, která stránkám navrhla přílet z České republiky do Helsinek, plán pobytu na tři dny na nekonkrétním místě ubytování, mající méně než tři dny starý negativní test a žádné příznaky, byla systémem odsouhlasená jako vhodný návštěvník (nikoli turista).

Dánsko

Do Dánska mohou Češi vstoupit v případě, že v zemi sídlí jejich zaměstnavatel, jsou osobami samostatně výdělečně činnými, a to i v případě, že pracují jako profesionální umělci nebo sportovci. Jako důkaz je nutné předložit platnou smlouvu a poslední výplatní pásku. Na hranicích policie také zkontroluje doklad o den starém negativním testu ve skandinávském jazyce, němčině, angličtině, francouzštině, španělštině nebo italštině.

Rakousko

Rakousko se nachází ve fázi lockdownu a nejméně do 7. února na jeho území platí přísná opatření. Zrušeny jsou veškeré lety z Velké Británie, Jihoafrické republiky a Brazílie. Otevřené jsou pouze základní obchody, ve kterých musí zákazníci nosit respirátory FFP2. Cestování je umožněno pouze z nejnutnějších pracovních důvodů. Hotely jsou zavřené pro turisty a otevřené sjezdovky si mohou užívat pouze místní.

Belgie

Od středy 27. ledna do pondělí 1. března 2021 jsou zakázány veškeré nepodstatné cesty do a z Belgie. Za ty jsou považovány humanitární důvody, studijní povinnosti, bydliště v příhraniční oblasti nebo pracovní povinnosti. Pro překročení hranice je nutné předložit mimo jiné i čestné prohlášení. Belgická vláda na svých oficiálních stránkách navíc nabízí výpočet rizika nákazy pro ty, kteří se mimo zemi zdržovali více než 48 hodin. Karanténu tak musí podstoupit jen ten, kterého systém varuje prostřednictvím sms zprávy. Pro cizí národnosti pak platí povinnost předložit nejméně tři dny starý negativní test na koronavirus.

Francie

Na vládních stránkách Francie se píše stručně a jasně: „Od jakéhokoli mezinárodního cestování – do Francie nebo z Francie – je až do odvolání zcela a naprosto odrazováno, pokud to nevyžadují naléhavé důvody.“ Občané zemí Evropské unie přesto do země prakticky vstoupit mohou, za předpokladu méně než tři dny starého negativního testu a dobrovolného podstoupení týdenní karantény. Ve Francii však vzhledem k situaci platí mimo jiné zákaz vycházení od šesti večer do šesti ráno.

Německo

Obdobná pravidla platí pro cestující z EU do Německa. Cestující jsou také povinni při vstupu dokončit digitální registraci, předložit důkaz o negativním výsledku testu v závislosti na stavu rizika v zemi a dodržovat karanténní předpisy příslušných federálních států.

Navíc Německo zvažuje zakázat vstup do země cizincům z oblastí s nakažlivějšími variantami koronaviru, rozhodnutí by mohlo padnout již v pátek. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval magazín Der Spiegel. Za oblasti s výskytem koronavirových mutací zatím Německo považuje Británii, Irsko, Jihoafrickou republiku, Brazílii a Portugalsko, brzy by takto ale Berlín mohl označit i Dánsko s Nizozemskem.

Chorvatsko

13. ledna 2021 vydalo ústředí civilní ochrany Chorvatské republiky rozhodnutí o dočasném zákazu překročení hranic na všech chorvatských přechodech. Výjimka platí pro občany ze zemí schengenské zóny, jejichž domovina je na seznamu Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí zaznačená zelenou barvou. Pokud tito lidé nevykazují žádné známky nákazy, nemusí předkládat negativní test, ani podstupovat karanténu. Vzhledem k situaci v Evropě, kdy není zelenou zakreslená jediná země, však pro většinu cestujících nutnost předložit negativní test platí. Ten nesmí být starší než 48 hodin. V případě nemožnosti cestování musí dotyčný podstoupit povinnou desetidenní karanténu. Výjimku mají podnikatelé, zdravotní pracovníci, pendleři, sezónní pracovníci či studenti, kteří se v zemi nezdrží déle než 12 hodin.

Reklama

Doporučované