Hlavní obsah

Cizinec není otrok: Ukrajinci se vzbouřili proti českým praktikám

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Zakladatel spolku Cizinec není otrok protestoval šest dní v Dobříši před továrnou. Snažil se upozornit na to, že jeho krajané nedostali za práci zaplaceno.

Reklama

Tři měsíce v Česku pracují, zaplaceno ale dostanou jen za dva. Někteří ukrajinští pracovníci naráží na to, že když se vrátí domů, tak jim nedorazí poslední slíbená mzda. Problém se ještě zhoršil s koronavirem.

Článek

Šest dnů protestoval a podle jeho slov i držel hladovku Ukrajinec Yaroslav Chepa před výrobním závodem v Dobříši, aby jeho krajané dostali zaplaceno za poslední odpracovaný měsíc. Podle něj vše probíhá tak, že lidé přijedou do Česka pracovat na tři měsíce a první i druhou výplatu dostanou. Problém nastane, když se vrátí domů a poslední výplata se zasekne.

„Ukrajinci jsou velmi spokojení s prací, co tady dělají. Rádi sem jezdí, můžou si tady vydělat pro sebe a pro rodinu. Ale když sem přijedou, pracují a nedostanou peníze za poslední měsíc, tak to je pro ně hrůza,“ vysvětluje Yaroslav Chepa.

Konkrétně v dobříšském závodě se má podle jeho informací, které zveřejnil na obří nástěnce, jednat o sedm pracovníků, kteří v součtu čekají na bezmála 171 tisíc korun.

Nejméně dluží Sergii D., který čeká na 16 900 korun, a nejvíce Vladyslavovi P., kterému má zaměstnavatel dlužit 38 350 korun.

Samotnému Yaroslavovi Chepovi přitom podnik žádné peníze nedluží, pouze se podle jeho slov snaží bojovat za krajany a na problém upozornit. Založil kvůli tomu i spolek, který nazval Cizinec není otrok. Tvrdí přitom, že firmy ho začaly brát vážně až ve chvíli, kdy se odhodlal ke zmíněnému protestu v Dobříši.

„Až když jsme přijeli s nástěnkou, tak si nás všimli a začali s námi jednat,“ říká Chepa.

Dobříšský závod Doosan Bobcat EMEA, který vyrábí stavební stroje, se ovšem cítí být v tomto příběhu v pozici rukojmího. Ukrajinští pracovníci totiž v tamním závodě pracovali, ale zaměstnávala je agentura, od které si je najímali.

„Ve chvíli, kdy jsme se dozvěděli, že agentura Rellpadesa neuhradila svým zaměstnancům mzdu, vyzvali jsme zástupce této společnosti k okamžitému vyplacení neuhrazených závazků. S agenturou již nespolupracujeme,“ řekl pro Seznam Zprávy David Frodl, který má v závodě na starosti komunikaci.

„Rozhořčení a nespokojenost dotčených zaměstnanců plně chápeme, přesto obvinění spolku a protest před areálem naší společnosti považujeme za neférové jednání,“ dodal Frodl.

Yaroslav Chepa zdůvodňuje, že protestoval před závodem a ne před agenturou z toho důvodu, aby mu pomohli. „Na Ukrajině říkají, že pracují pro Bobcat, ne pro agenturu Rellpadesa,“ říká zakladatel spolku Cizinec není otrok.

Místo insolvence se snažím situaci řešit

Podle dobříšského závodu není problém na jejich straně, protože za odvedenou práci zaplatili, a jde tak o spor mezi pracovníky a agenturou, která je zaměstnávala.

To potvrzuje i Michal Hájek, jednatel agentury Rellpadesa. „Řeknu vám to na rovinu. Nedostalo zaplaceno asi 20 nebo 30 lidí. Nebudu vám lhát. Je to nějakých 600 tisíc korun,“ líčí Hájek, o jak velkou částku jde, a brání se, že se snaží situaci řešit. O protestujícím Chepovi přitom mluví jako o „komediantovi“, který se chce na celém problému přiživit.

„Ti lidé si neuvědomují, že potom, co se mi stalo, tak kdybych dal firmu do insolvence, a postavil se k tomu nějak jinak a šel se zaměstnat, tak nikdo nic nedostane. Já se tak nezachoval, postavil jsem se zase na nohy, znova vydělávám. A momentálně jsem začal plnit svoje závazky,“ dodává s tím, že některým pracovníkům už mzdy poslal a dalším je pošle do konce měsíce.

Jeho slova potvrzuje i Velvyslanectví Ukrajiny, které se do celé situace vložilo a Seznam Zprávám potvrdilo, že agentura už vyplatila první dvě mzdy. Na základě této informace skončil se svým protestem během úterý i Yaroslav Chepa. „Tímto považují celou akci za úspěšnou,“ napsal Seznam Zprávám.

Pokaždé to není šťastný konec

Samotné Velvyslanectví Ukrajiny přitom upozorňuje, že podobné praktiky, kdy se pracovníkům nevyplatí poslední mzda, jsou v Česku celkem časté a jejich počet se zvýšil během koronavirové krize.

„Tento konkrétní případ není ojedinělý. Dostáváme stížnosti od našich občanů na nevyplacené mzdy nebo prodlení s výplatou mzdy víceméně pravidelně, avšak se začátkem koronavirové krize se jejich počet razantně zvýšil,“ řekla Seznamu mluvčí velvyslanectví Tetiana Okopna.

Podle Yaroslava Chepy musely během pandemie náhle z Česka odejít tisíce ukrajinských pracovníků, kteří stále čekají na poslední výplatu.

Ostatně i jednatel Michal Hájek z agentury Rellpadesa zmiňuje, že právě koronakrize celou situaci značně zkomplikovala, a to tím, že se zastavila výroba v automobilovém průmyslu a tedy i v závodech, kam dodává lidi.

Samotný důvod, proč pracovníkům na Ukrajinu neposlal peníze, ale původně popisoval trochu jinak. „Jsme bohužel ve státě, v jakém jsme, bohužel se to stalo. Měl jsem zablokovaný účet, to je moje osobní věc, samozřejmě jsem měl být jako zaměstnavatel připravený na to, aby lidé výplaty dostali, když něco takového nastane, “ vysvětloval Michal Hájek důvod zpoždění poslední výplaty.

Poškozují naše jméno

Protest Yaroslava Chepy ale může mít i další dohru. Na tabuli, kterou vytvořil, totiž zmiňuje kromě dobříšského Bobcatu další velké a známé zaměstnavatele. Ti, které Seznam Zprávy oslovily, se přitom od celé situace distancují.

Například Zásilkovna se cítí být jednáním spolku Cizinec není otrok poškozena a jejich právní kancelář připravuje výzvu, aby přestal poškozovat jejich dobré jméno.

„Zásilkovna si vždy zakládala na tom, že své závazky plní. Vážíme si práce každého pracovníka, včetně zaměstnanců pracovních agentur. Proto bylo naší snahou dohledat jakoukoli případnou nesrovnalost. Nicméně spolek Cizinec není otrok žádné bližší informace ani podklady nedodal a pouze nás veřejně a bez jakýchkoliv důkazů spojuje s nekalým až kriminálním jednáním, čímž poškozuje dobré jméno Zásilkovny,“ reaguje Kamil Chalupa, tiskový mluvčí Zásilkovny.

Stejně tak se ohrazuje i logistická společnost Geis. „Situace je pro nás nepříjemná. Jsme přesvědčeni, a trváme na tom, že naše společnost je uvedena v rámci tohoto protestu neoprávněně,“ říká Jaroslava Šindelářová, personální manažerka Geis CZ.

Reklama

Doporučované