Hlavní obsah

CK Fischer hlásí rekordní tržby. „Zaparkované boeingy nám ale někdo zaplatí,“ říká její šéf

Uzemněné boeingy budou pro nás znamenat snížení zisku, připouští šéf CK Fischer Jiří Jelínek.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tržby největší české cestovky loni dosáhly 6,2 miliardy korun, když odvezla na 450 tisíc klientů.

Článek

Češi v loňském roce cestovali nejvíce za posledních 15 let. Do zahraničí zamířili na více než pět milionů soukromých cest. A téměř polovinu pro ně zařizovaly cestovní kanceláře. Ty se tak chlubí rekordními výsledky.

„Máme za sebou rekordní rok. Naše tržby vyskočily o miliardu na 6,2 miliardy korun. Z hlediska zákazníků jsme se pak dostali na číslo 450 tisíc,“ popsal pro Seznam šéf největší cestovní kanceláře u nás Jiří Jelínek, výkonný ředitel Fischer Group.

Značky skupiny, která patří pod křídla KKCG Karla Komárka mladšího, tedy Fischer, Nev-Dama nebo eTravel, počítají s dalším skokovým růstem i letos. „Zatím se nám daří držet dvouciferný růst,“ uvedl Jelínek.

Ziskovost ale poklesla. „Nevydělali jsme tolik jako v roce 2017. Mimo jiné to bylo tím, že bylo extrémně teplé léto a poptávka po zájezdech k moři tak paradoxně v hlavní sezóně poklesla,“ dodal Jelínek. V roce 2017 vykázala skupina Fischer zisk přes 160 milionů korun, velká část z něj ale šla na vrub kurzovému zajištění. Provozní zisk se dostal na úroveň 44,5 milionu korun.

I letos ovlivní zisk výjimečná situace. Uzemnění nových letadel od Boeingu. Po dvou haváriích strojů Boeing 737 MAX totiž byla tato letadla stažena z provozu po celém světě. A cestovní kanceláře tak musejí hledat nové možnosti, jak klienty dostat na dovolenou.

„Hledá se nová kapacita. Určitě odvezeme všechny klienty. Ovlivnit je to může maximálně tak, že se jim změní čas odletu. Ale bude to za cenu vyšších nákladů,“ vysvětlil v rozhovoru pro ekonomický magazín Byznys Jelínek.

A cestovka bude chtít své škody nahradit. „Určitě tyto škody někdo bude muset hradit. Tým právníků se na tuto záležitost dívá a někdo to bude muset zaplatit. Záleží kdy,“ uvedl bez dalších podrobností.

Doposud avizovaly například severské aerolinky Norwegian Air Shuttle, že určitě budou chtít odškodné přímo od amerického výrobce letadel. Právní kroky promýšlí i český dopravce Smartwings.

Celý rozhovor s Jiřím Jelínkem již brzy ve vysílání celoplošné Televize Seznam.

Jak nás naladit? Jednoduchý návod najdete ZDE.

Reklama

Doporučované