Hlavní obsah

Člen Berdychova gangu zkolaboval u soudu, rozsudek se odkládá

Foto: ČTK

Jaromír Prokop před soudem.

Reklama

Poslední neodsouzený člen tzv. Berdychova gangu Jaromír Prokop zkolaboval před dnešním hlavním líčením, ve kterém chtěl soud vynést rozsudek.

Článek

Přivolaná záchranná služba převezla šestapadesátiletého muže ze soudní budovy zpět do věznice, kde se podrobí lékařskému vyšetření. Informoval o tom předseda soudního senátu Jiří Wažik, který poté musel jednání odročit na zatím neznámý termín.

Prokopa postihl kolaps přímo u středočeského krajského soudu, ale mimo prostory určené pro veřejnost. „Nedokážu říci, kdy bude hlavní líčení pokračovat, protože ta událost je čerstvá,“ uvedl Wažik. Odhadl, že další termín by mohl stanovit na září, bude ale záležet na závěrech lékařů.

Před závěrečnými řečmi měl soud v plánu výslech posledního svědka - někdejšího Prokopova přítele, kterého Prokop nechal unést gangem, aby z něj vymohl dlužné peníze. Přepadený muž, kterého se nejprve soudu nepodařilo zkontaktovat kvůli nové adrese bydliště, tentokrát do jednací síně dorazil.

Státní zástupce usiloval o to, aby soud tohoto svědka vyslechl prozatím alespoň mimo hlavní líčení, Wažikův senát však tomuto návrhu nevyhověl. Svědkovi věří, že přijde i k příštímu termínu. Podle Wažika totiž muž sám projevil zájem Prokopa konfrontovat.

Obžaloba tvrdí, že někdejší provozní šéf pražského podniku Discoland Sylvie Prokop se v letech 1995 až 1996 v Praze postupně podílel na přepadení obchodního domu, podnikatele, vozu s penězi a také na únosu zlatníka, který při akci gangu přišel o život. Muž se před trestním řízením řadu let skrýval, policie ho loni dopadla v USA.

Minulý týden se Prokop přiznal k účasti na všech čtyřech loupežích. Odmítl ale tvrzení, že přepadení vymyslel a organizoval, jak dříve v jeho nepřítomnosti uvedli spolupachatelé včetně Davida Berdycha. Zdůraznil také, že při loupežích nikdy nepoužil fyzické násilí. Soud nyní Prokopovi nemůže uložit přísnější trest, než jaký dostal v době, kdy byl na útěku - tedy 13,5 roku vězení.

Berdych odmítl v aktuálním procesu vypovídat jako svědek, soudce proto přečetl jeho výpověď z roku 2006. S Prokopovou verzí se neshodovala zejména v tom, kdo o některých skutcích gangu rozhodoval. Prokop tvrdí, že Berdych i ostatní členové skupiny mu v jeho nepřítomnosti připsali u soudu výraznější roli, než jakou ve skutečnosti měl. Popírá, že by rozdával příkazy nebo měl vůdčí úlohu – gang podle něj fungoval na demokratickém principu a rozhodoval kolektivně. To potvrdil i další člen skupiny, svědek Radek Trumpeš.

Reklama

Související témata:

Doporučované