Hlavní obsah

Člen britského parlamentu hrubě zasáhl proti aktivistce, vyvedl ji ze sálu. Za čin byl suspendován

Foto: Twitter: @MarkFieldUK

Konzervativní poslanec Mark Field. (Zdroj: Twitter Marka Fielda).

Reklama

Britská konzervativní strana čelí skandálu. Její člen Mark Field hrubě zakročil proti aktivistce Greenpeace. Za své jednání byl postaven mimo funkci.

Článek

Britský státní tajemník pro Asii a Tichomoří na ministerstvu zahraničí věcí Mark Field se ve čtvrtek večer účastnil banketu v oficiálním sídle londýnského starosty. Banket ale přerušili aktivisté z Greenpeace, kteří chtěli upozornit na klimatické změny.

Skupina aktivistů měla na sobě červené oblečení s šerpou, na které bylo napsáno „klimatický stav nouze“. Chystali se na banketu přečíst zprávu a přerušit tak vládního kancléře Philipa Hammonda, který se chystal pronést řeč.

Proti jedné z aktivistek ale hrubě zakročil Hammondův kolega z Konzervativní strany Mark Field. Když kolem něj žena procházela, přitlačil ji ke sloupu místnosti, následně ji chytil za krk a odvedl z místnosti.

Video, které celý incident zachycuje, zveřejnila britská televize ITV News a začalo se šířit i po sociálních sítích.

„Jsme šokováni záběry člena parlamentu, jak napadá jednu z našich pokojně protestujících,“ vyjádřilo se vedení britského Greenpeace.

Krátce po zveřejnění videa se začaly ozývat hlasy, které volaly po Fieldově rezignaci. Ten se v oficiálním vyjádření ženě omluvil a řekl že se k incidentu sám přihlásí na úřadu vlády. Jeho komise prošetří, jestli došlo k porušení ministerského kodexu. Field bude podle svých slov s vyšetřovateli plně spolupracovat. Vysvětlil, že jednal „instinktivně“ a „upřímně se obával“, že by aktivistka mohla být ozbrojená.

„Hluboce této události lituji a bezvýhradně se dotyčné omlouvám za její zastavení. V té chvíli jsem měl pocit, že musím jednat rozhodně a okamžitě, abych zabránil ohrožení přítomných lidí,“ dodal.

Field byl ministerstvem zahraničí suspendován z funkce poradce pro Asii a Pacifik.

Policie útok začala prošetřovat po zveřejnění videa. „Dostali jsme pár oznámení o útoku v londýnském sídle starosty. Oznámení policie prošetřuje,“ řekl podle serveru The Guardian mluvčí londýnské policie. Zatím nikdo nebyl zadržen.

Incident odsoudila většina členů parlamentu. Členka labouristické strany Dawn Butlerová na svém Twitteru prohlásila, že Fieldova činnost musí být okamžitě pozastavena, nebo má být poslanec přímo propuštěn.

„Jsem si jistá, že nejsem jediná, kdo přemýšlí, proč nikdo jiný nezasáhl. Nebyl důvod k takovému násilí. Případ se musí co nejdříve prošetřit,“ dodala.

Člen konzervativců Peter Bottomley se Fielda naopak zastal. Podle něj se aktivistka snažila udělat rozruch a většina přítomných byla ráda, že neuspěla.

Podle záznamu z videa ochranka z místnosti vyvedla i zbylé aktivisty. Po jejich odchodu kancléř Hammond zdůraznil ironii jejich zásahu. Připomněl nedávno zveřejněnou vládní dohodu, podle které mají dosáhnout uhlíkové stopy nuly do roku 2050.

Útok poslance není jediným skandálem konzervativců. Členka Konzervativní strany Antoinette Sandbachová ve čtvrtek oznámila, že dostala několik zpráv od nejmenovaného spolustraníka, aby Konzervativní stranu opustila. Vedení strany zprávy prošetřuje.

Reklama

Doporučované