Hlavní obsah

Člen Pussy Riot je v nemocnici. Byl otráven, myslí si rodina

Foto: ČTK/AP/Pavel Golovkin

Reklama

Aktivista a další tři ženy strávili před několika týdny za narušení finálového zápasu mezi Francií a Chorvatskem 15 dní ve vězení. Na hřiště vtrhli v policejních uniformách.

Článek

Člen ruské protestní skupiny Pussy Riot Pjotr Verzilov byl ve vážném stavu hospitalizován, napsala dnes BBC. Jeho příbuzní ruskému zpravodajskému serveru Meduza řekli, že byl podle nich otráven. Uvedli, že se mu přitížilo po soudním slyšení s další členkou Pussy Riot Veronikou Nikulšinovou, které se konalo v úterý. Verzilov je jedním z aktivistů, kteří narušili průběh finále světového fotbalového šampionátu v Moskvě.

Nikulšinová uvedla, že Verzilov si nejprve stěžoval, že přestává vidět, „pak nemohl mluvit, potom nedokázal chodit”. Hospitalizovaný aktivista je manželem Naděždy Tolokonnikovové, též členky Pussy Riot, která byla odsouzena na dva roky do vězení za performanci v moskevské katedrále Krista Spasitele.

Pětice členek Pussy Riot tehdy v chrámu křičela text písně Bohorodičko, vyžeň Putina kritizující prezidenta Vladimira Putina i hlavu pravoslavné církve, patriarchu Kirilla, jenž podpořil Putinovu kandidaturu v tehdejších prezidentských volbách.

„Můj bratr Péťa byl asi otráven. Je na oddělení toxikologie ve vážném stavu,” napsala na Twitteru Tolokonnikovová. Zpravodajský server Meduza napsal, že k Verzilovi nepustili jeho matku.

Aktivista a další tři ženy strávili za narušení finálového zápasu mezi Francií a Chorvatskem 15 dní ve vězení. Na hřiště vtrhli v policejních uniformách.

Podle webu skupiny Pussy Riot byla tato akce nazvaná „Policista vstupuje do hry” věnována 11. výročí smrti básníka, malíře a sochaře Dmitrije Prigova (1940-2007), který patřil v sovětské éře k vůdčím postavám ruského undergroundu. Činem chtěli jeho aktéři upozornit na problém politických vězňů v Rusku a porušování svobody slova a shromažďování.

Reklama

Doporučované