Hlavní obsah

Členové AfD letěli před volbami do Moskvy. Soukromým tryskáčem a na cizí náklady

Cesta do Moskvy proběhla v březnu 2017.Video: AP

 

Reklama

Tři členové německé Alternativy pro Německo odletěli během předvolební kampaně v roce 2017 do Moskvy. Cestu soukromým tryskáčem platil neznámý subjekt a politici o ní dosud mlčeli. S informací o možném spojení ruských peněz a parlamentní AfD přišel německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Článek

Tři prominentní členové krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) letěli v březnu 2017 na cizí náklady tajně do Moskvy. Tehdejší předsedkyně strany Frauke Petryová, její manžel Marcus Pretzell a předseda spolkového shromáždění strany Julian Flak odletěli během loňské předvolební kampaně soukromým tryskáčem do Ruska. S informací přišel německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Petryová ani Pretzell jako členové europarlamentu cestu neuvedli do povinného formuláře a nebyla ani vyúčtována v rámci předvolební kampaně. To by mohlo být překročením zákona o financování volební kampaně. Pokud navíc cestu hradil zahraniční subjekt, šlo by o vměšování se do cizích parlamentních voleb.

Po odhalení médií se politici k cestě přiznali, kdo ji platil a co bylo jejím cílem, ale neuvedli.

Předseda zahraničního výboru parlamentu Norbert Röttgen (CDU) okmažitě požádal AfD o vysvětlení. Zároveň naznačil, že důvod, proč někdo zaplatil soukromý let v ceně 25 tisíc euro představitelům politické strany, je zcela jasný.

Podle zpravodajského serveru Deutsche Welle Putinův režim dlouhodobě podporuje krajně pravicové, rasistické a xenofobní politické strany v Evropě. Tyto strany vystupují proti EU a NATO a často se orientují na Rusko. Utajená cesta do Moskvy je prvním přímým spojením ruských peněz s německou parlamentní stranou.

Reklama

Doporučované