Hlavní obsah

Členové muslimské sekty žijí jako Mohamed. Bez techniky, chodí pěšky a neposílají děti do škol

Obskurní sekta se v čase vrátila do 7. století. Ne všechno je z pohledu dnešních zákonů možné.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jedna málo známá muslimská sekta se nedávno v Kyrgyzstánu dostala na úvodní stránky místních novin. Její dva členové byli totiž odsouzeni ze zanedbávání péče o své děti: odmítali je posílat do školy.

Článek

„Chci, aby všechno bylo v pořádku. Ale já nemohu poslat děti do školy, když to je proti vůli Alláha. Pošlu je do madrasy a ne do veřejné školy. Mezi naší ústavou a zákonem šaría jsou rozpory. Podívejte se – my můžeme žít podle ústavy. Nic proti tomu nemáme. Ale pak se musíte zodpovídat Alláhovi.“

Rodina Abdrahmanových patří k sektě, která si říká Yagyn Inkar, a která byla založena v Indii. Její členové se pokoušejí žít tak, jak žili lidé v dobách, kdy ještě žil prorok Mohamed – tedy v 7. století. Nepoužívají žádné technické přístroje, odmítají moderní zdravotní péči, cestují pouze pěšky a oblékají se do tradičních muslimských šatů.

Nyní Abdrahmanovy čeká trest za to, že děti neposílají do školy. Paní si jej odpyká až poté, co jejímu nejmladšímu dítěti bude 14 let. Její manžel byl odsouzen ke třem letům vězení.

Šlo zřejmě o exemplární trest, který má odradit ostatní členy sekty od větší radikalizace.

Více v úvodní videoreportáži, která je je součástí pořadu Svět bez obalu publicisty Milana Šímy.

Svět bez obalu běží v premiéře každý čtvrtek od 21:00 na Televizi Seznam.

Jak naladit TV Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Doporučované