Hlavní obsah

Piráti rozhodují o vstupu do vlády, Michálek v ní nezasedne

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Poslanec Jakub Michálek.

Reklama

aktualizováno •

Piráti mají ve vládě obsadit tři ministerstva. Ať už strana rozhodne jakkoli, poslanec Jakub Michálek se členem vlády nestane.

Článek

Celostátní fórum Pirátské strany začalo hlasovat o tom, zda má strana vstoupit do vznikající vlády Petra Fialy. Hlasování potrvá do pondělní desáté hodiny večer.

Pro schválení koaliční smlouvy mezi koalicí Spolu a koalicí Pirátů a Starostů je potřeba minimálně 60 procent hlasů. Piráti jsou poslední stranou, která koaliční smlouvu a rozdělení mandátů mezi jednotlivé strany dosud neschválila. Část straníků je pro odchod do opozice.

Piráti, kteří mají po volbách jen 4 poslance, mají podle vyjednávání dostat 3 ministerstva – ministrem pro místní rozvoj by se měl stát Ivan Bartoš, ministrem zahraničí Jan Lipavský. Členem vlády pro legislativu se měl stát poslanec Jakub Michálek, nakonec k tomu ale nedojde.

Respekt a Deník N informovaly, že šéf Pirátů Ivan Bartoš v noci na interních stranických kanálech oznámil, že se Jakub Michálek novým členem vlády nestane. Informaci následně potvrdil místopředseda strany Martin Kučera. „Padlo rozhodnutí, že do vlády nevstoupí a bude se věnovat práci předsedy klubu, kde minulé čtyři roky odváděl velmi dobrou práci,“ řekl listu.

Hlasování přichází ve chvíli, kdy jsou v koalici Starostů a Pirátů napjaté vztahy. Piráti napadli koaličního partnera, že podle jejich analýzy porušil předvolební dohody. Peníze v kampani prý Starostové použili na propagaci vlastních kandidátů, kteří pak díky kroužkování přeskákali Piráty.

Starostové s tím nesouhlasí. Jejich předseda Vít Rakušan se vyjádřil, že příště půjde strana do voleb samostatně. Obě strany prý ale věří, že vzájemné neshody nebudou mít vliv na pirátské hlasování.

Chuť Pirátů odhlasovat vstup do vlády by mohla narušit i nepovedená volba Olgy Richterové na post místopředsedkyně Sněmovny. Richterovou se navzdory koaliční dohodě podařilo zvolit až ve druhém kole, napoprvé získala jen 95 hlasů. Je tak jasné, že pro ni nehlasovali ani všichni poslanci pětikoalice.

Koaliční partneři odmítají, že by šlo o záměr – údajně udělali chybu nezkušení poslanci. Šlo prý buď o omyl, nebo poněkud zbytečné gesto. „Zatím jsme to neřešili a nevím, zda se k tomu budeme vracet, ať si to každý vyhodnotí, jak uzná za vhodné,“ uvedl pirátský poslanec Jakub Michálek.

Pokud by se Piráti rozhodli odejít do opozice, vznikající vláda bude mít stále většinu hlasů ve Sněmovně. Musel by se ale vyřešit rozpor v koaliční smlouvě se Starosty, v níž je ustanovení, že buď půjdou obě vlády do vlády, nebo do opozice.

Je ale nepravděpodobné, že by se Starostové kvůli Pirátům vzdali členství ve vládě. Jak zástupci Pirátů, tak Starostů už se vyjádřili, že v takovém případě by se nejspíš musela smlouva vypovědět.

Reklama

Doporučované