Hlavní obsah

Clintonová se v průzkumech vrátila před Trumpa, ale její náskok je miniaturní

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Koncert na podporu Hillary Clintonové v Clevelandu (video: Barbora Kalátová).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Do voleb amerického prezidenta zbývají tři dny. Oba kandidáti se na poslední chvíli snaží přitáhnout voliče. Soudy je varují, aby netlačili na voliče.

Článek

Hillary Clintonová v průzkumu listu The Washington Post a televize ABC News opět vede, nad Donaldem Trumpem má tříprocentní náskok. Stejný průzkum před týdnem přisuzoval Trumpovi o procento více voličů než Clintonové.

Klání je víceméně vyrovnané, a tak se v posledních dnech svých kampaní oba zaměřili zejména na takzvané swing states - tedy státy, které často americké prezidentské volby rozhodují, jelikož do poslední chvíle není jasné, na stranu kterého kandidáta se voliči přikloní.

Tradiční témata i koncert

Hillary Clintonová se ze Severní Karolíny, kde ji na řečnickém pódiu doprovázel její bývalý soupeř v demokratických primárkách Bernie Sanders, přesunula do Clevelandu v Ohiu. Chtěla zde s pomocí známých interpretů, mezi kterými nechyběla zpěvačka Beyoncé a její manžel Jay Z, přesvědčit zejména mladé voliče, aby ji v úterý podpořili.

„Jsem s ní!" - heslo kampaně Clintonové.

Donald Trump se vydal přesvědčovat Pensylvánii, předtím řečnil v Ohiu a New Hampshire. Před zaplněnými tribunami mluvil o svých tradičních tématech: o zkorumpovanosti současného washingtonského establishmentu, o ilegální imigraci a na to navazujících problémech americké střední třídy.

Trumpovi příznivci si do Clintonové nezapomněli rýpnout - na Trumpovo vystoupení i bez podpory celebrit přišlo o tisícovku více lidí.

Soudní varování

Soud v Ohiu nařídil prezidentské kampani republikánského kandidáta Donalda Trumpa, aby během voleb nečinila nátlak na voliče. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že stejnou výzvu soud učinil i na adresu demokratického tábora.

Varování přišlo po žalobě Demokratů na to, že Trumpovi příznivci z hnutí Stop the Steal (Zastavme krádež) voliče zastrašují a někdy i napadají. Obdobnými stížnostmi se zabývají soudy i v Arizoně nebo Pensylvánii.

Reklama

Související témata:

Doporučované