Hlavní obsah

Clintonové pomáhá hudebník Williams: Jasně, že zalhala. A vy ne?

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Podívejte se, jaký proslov měl Pharrell Williams na podporu Hillary Clintonové.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Problém s vyšetřováním ze strany FBI se Hillary Clintonové rozhodl pomoci řešit i autor slavné písně Happy Pharrell WIlliams.

Článek

Jen několik desítek kilometrů dělilo v noci na pátek rivaly v boji o Bílý dům Hillary Clintonovou a Donalda Trumpa, kteří se pět dní před volbami vydali za voliči do jednoho z důležitých nerozhodnutých států, Severní Karolíny.

Hillary Clinton nepřijela za místními studenty sama. Na pomoc si vzala nejen někdejšího konkurenta z primárek Bernieho Sanderse, který je velmi oblíben zvláště mezi mladými levicově smýšlejícími voliči, ale i populárního zpěváka Pharrella Williamse.

Poté, co všechny tři přivítal v sále jeho song Happy, se mladý zpěvák rozhorlil o rovnosti žen a mužů a o černošské komunitě.

Ale také se zastavil u neutichajícího skandálu s tajnými e-maily, které Clintonová sdílela v soukromí a kvůli kterým ji vyšetřuje FBI. Pharrell Williams přitom dav příznivců Hillary zaskočil otázkou: „Nebyla vždycky ve všem upřímná? Jasně, že ano. A co vy?" zeptal se do sálu zpěvák a dodal: „Nelže o nic víc, než každý normální politik."

Může vám šéfovat? Nemyslím si

To soupeř demokratky, republikánský kandidát Donald Trump se snažil nerozhodnuté voliče přesvědčit tím, že před vojáky zpochybňoval vůdcovské schopnosti Hillary Clintonové.

Trump, který předstoupil před voliče na mítinku v nedalekém městě Selma, varoval ve státě se silným zastoupením vojáků a vysloužilců před představou své sokyně jako vrchní velitelky americké armády. Několika desítek válečných veteránů, které si pozval na pódium, se podle agentury AP zeptal, zda si ji dovedou představit „jako svého šéfa?" „Nemyslím si to," odpověděl si sám.

Vedle Severní Karolíny se však bojovalo i o další státy, kde není podpora voličů jasná pro jednu či druhou stranu. Prezident Barack Obama vyrazil přemlouvat zvláště mladé voliče pro podporu své bývalé ministryně zahraničí na Floridu a jako již mnohokrát se opřel do Trumpa, který podle něho „poškodí naši demokracii". Florida, jejíchž 29 volitelů je z nerozhodnutých států vůbec nejvíce, se podle posledních průzkumů vrátila od dřívější podpory Clintonové ke zcela vyrovnanému stavu.

Za Trumpa naproti tomu orodovaly jeho ženy - manželka Melania pronesla řeč o své představě práce první dámy v Pensylvánii a dcera Ivanka přesvědčovala obyvatele New Hampshire, že její otec učiní přítrž příjmové nerovnosti mezi muži a ženami. Melania Trumpová ale opět moc velký úspěch nesklidila. Sama se totiž ve svém projevu pasovala do role advokátky žen a dětí, což s veřejně známými peprnými názory Donalda Trumpa o ženách působí poněkud směšně.

Clintonová má podle průzkumů v souboji o 15 volitelských hlasů v tomto státě na východním pobřeží USA drobný náskok, klíčová pro ni ovšem bude výše volební účasti černochů.

Reklama

Doporučované