Hlavní obsah

Člověk kolikrát musí spolknout žábu a hledat kompromis, vzkazuje do Hradce první polistopadový primátor

Ve vyjednávání bude záležet na osobních vazbách, říká první hradecký polistopadový primátor Martin Dvořák, který pro Seznam z Kataru okomentoval volební výsledek v Hradci Králové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jednašedesátiletý Martin Dvořák byl prvním svobodně zvoleným primátorem Hradce Králové, město vedl v letech 1990 až 1998. Seznam ho poprosil, aby okomentoval výsledek hradeckých komunálních voleb.

Článek

Dvořák rozhovor poskytl přes internet z Blízkého východu, kde působí jako český velvyslanec pro Kuvajt a Katar. Po ukončení svého angažmá na hradecké radnici byl i generálním konzulem ve Washingtonu, působil na misi OSN v Kosovu a také v Iráku jako politický poradce pro sestavování dočasných vlád.

V Hradci Králové spoluzaložil Občanské fórum a na radnici pak působil pod Volbou pro město. Ta letos poprvé nekandidovala, její bývalí členové a kandidáti se pro letošek rozplynuli do několika jiných stran. Například za ODS se do zastupitelstva dostal Alexandr Hrabálek.

Dvořák v rozhovoru pro Seznam upozornil na osobní spory a nevraživosti, které mezi některými lidmi v hradecké politice panují a které mohou zkomplikovat povolební vyjednávání. „Za roky v zahraničí jsem se naučil, že občas je potřeba tu žábu spolknout a hledat kompromis,“ vzkazuje jim první polistopadový primátor.

Rozhovor s Martinem Dvořákem si poslechněte ve videu.

Reklama

Doporučované