Hlavní obsah

Člověk sní každý týden kreditní kartu. Studie popisuje kontaminaci jídla a vody plastem

Člověk sní každý týden kreditní kartu, přirovnává studie kontaminaci jídla a vody plastem.Video: WWF, Martin Zíta, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bezkonkurenčně nejvíc částic takzvaného mikroplastu čeká na člověka v pitné vodě. Následují ji krevety, sůl nebo pivo. Člověk sní za týden pět gramů plastů, tvrdí University of Newcastle ve spolupráci se Světovým fondem na ochranu přírody.

Článek

Člověk v průměru sní týdně pět gramů plastu v podobě mikroplastů, odpovídá to třeba hmotnosti kreditní karty. Se zjištěním přišli vědci z australské University of Newcastle, kteří vycházeli ze svých vlastních dat, která zkombinovali s dalšími padesáti studiemi. Podle univerzity dosud žádná studie s takto rozsáhlými daty nepracovala.

Podle studie hmotnost pěti gramů plastu odpovídá asi dvěma tisícům mikroplastových částic. Označují se tak kousky plastu menší než pět milimetrů. Více než 1 700 týdně jich člověk do svého těla dostává prostřednictvím pitné vody. Silně kontaminované jsou také například krevety a další korýši. Z běžných potravin a nápojů jsou mikroplasty hojně přítomny také v soli a pivu.

„Je zřejmé, že jde o globální problém. To, že si jednotlivé státy uklidí doma, neznamená, že mají vystaráno. Mikroplasty se k lidem mohou dostat dalšími cestami,“ řekli americké CNN autoři studie.

Například u vody podle autorů studie de facto neexistuje rozdíl mezi vodou balenou a kohoutkovou. Rozdíly ve znečištění ale panují v jednotlivých regionech. Například v USA je v pitné vodě dvakrát více mikroplastů než v Evropě.

CNN uvedla, že podle jiné nedávno zveřejněné studie se do těla průměrného obyvatele Spojených států každý rok dostane mezi 74 a 121 tisíci mikroplastových částic.

Výsledky studie mají podle autorů sloužit především jako varování pro společnost. „Měl by to být budíček pro světové vlády. Plast neznečišťuje jen oceány a divočinu, znečišťuje každého z nás. Není od toho úniku,“ dodal k výsledkům studie Marco Lambertini ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF). Právě ve spolupráci s WWF studie vznikla.

Reklama

Související témata:

Doporučované