Hlavní obsah

Čmeláci ovládaní přes wi-fi, teplota jak v pokoji. Pojďte se podívat do továrny na rajčata

Reportáž ze skleníku Farmy Bezdínek, odkud rajčata putují do tuzemských hypermarketů.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Původně hledali smysluplné využití pro elektřinu a teplo z vlastní bioplynové stanice ve slovenských Kameničanech – kousek od hranic nedaleko Dubnice nad Váhom. A vadilo jim, že Česko drží poslední místo v produkci ovoce a zeleniny na obyvatele v Evropě.

Článek

Když v Nizozemsku, které má podobnou velikost a počet obyvatel jako Česko, objevili produkční skleníky, nápad byl na světě. Postupně se od Nizozemců učili a převzali jejich technologii. Tak vznikla investice za 150 milionů korun v Kameničanech na Slovensku. V roce 2014 tam sklidili první vlastní rajčata. Dnes mají u tohoto projektu Farmy Kameničany přes 16 tisíc fanoušků na Facebooku. V roce 2018 vybudovali a provozují i vlastní českou Farmu Bezdínek, v Dolní Lutyni na Karvinsku.

„Čerstvost je hlavním rozdílem mezi naší zeleninou a zeleninou ze zahraničí, kdy pěstitelé musí zeleninu sbírat ne plně dozrálou, tak, aby mohla cestovat dlouhou dobu a tisíce kilometrů daleko k nám do Česka na pulty českých obchodů,” vysvětluje Jan Fučík, vedoucí provozu na Farmě Bezdínek.

Všechny projekty vznikají u bioplynových stanic nebo tepelných elektráren, takže je zajištěn zdroj levného tepla a elektřiny. Bez toho by skleníky nebyly konkurenceschopné. Bioplynová stanice nebo elektrárna obrovské prostory vytápí a zároveň dodává elektřinu pro světla. A jdou na to trochu jinak, všechno je hi-tech a s ohledem na přírodu. Na tom si zakládají.

„Rostliny pěstujeme v kokosovém substrátu, který následně po ukončení pěstební sezony kompostujeme,” doplňuje Lucie Kučová, agronomka na farmě Bezdínek.

Čmeláci ovládaní přes wi-fi

Rostliny opylují čmeláci. Pod záhony najdete papírové bedny sloužící jako úly. Každá je opatřena wi-fi přijímačem, který jim večer zavírá a ráno otevírá vchod. Zjednodušeně řečeno, na dálku jim technika říká, kdy vyrazit do práce. Další hmyz chovají jako přirozené predátory pro případné škůdce – aby při ošetřování rajčat nemuseli používat chemické postřiky.

Nově teď začali pěstovat okurky. NWT i přesto není jenom zemědělská, ale i technologická firma. Své know-how tak primárně dál nabízí dalším investorům, staví pro ně skleníky po celé republice. V Haňovicích, Smržicích, Velkých Němčicích, Mutěnicích. Momentálně vzniká další obří skleník v Kožichovicích. Dnes má zlínská technologická firma pozici největšího stavitele produkčních skleníků v Česku.

Reklama

Související témata:

Doporučované