Hlavní obsah

ČNB drží korunu na uzdě. Bankovní rada rozhodla pokračovat v intervencích

Devizové intervence ukončí ČNB pravděpodobně v polovině roku 2017.

Reklama

Článek

Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v devizových intervencích, aby udržela kurz koruny poblíž hodnoty 27 korun za euro. Zároveň nechala beze změn úrokové sazby, podle nichž se odvíjejí sazby komerčních bankovních domů. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Zeman.

Bankovní rada ve čtvrtek znovu zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

Do detailu - co bude s korunou, až skončí intervence:

Studio Seznam: Co se bude dít, až skončí intervence ČNB.

Už v lednu guvernér ČNB Jiří Rusnok v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že nejméně do konce března bude banka držet kurz na 27 korunách za euro.

„Neopustíme kurzový závazek dřív, než skončí první čtvrtletí čili dříve než ve druhém čtvrtletí,” dodal.

Ekonomové se shodují, že kurz bude po opuštění devizových intervencí značně rozkolísaný. Podle Rusnoka by mohl dokonce klesnout. „Jsou důvody pro to, aby kurz mírně posílil. Jsou důvody pro to, aby mohl teoreticky, nebo prakticky oslabit," řekl pro Seznam Zprávy.

ČNB dala do listopadu na intervence 812 miliard

Bankovní rada zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako „poblíž hladiny 27 Kč/EUR". Takovému posílení ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 Kč za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky trhu.

Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013 kvůli obavě z deflace. Na trhu zpočátku centrální banka působila několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur. Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh. Znovu centrální banka intervenovala loni v červenci a pokračovala i v dalších měsících. Podle dostupných statistik celkem do konce loňského listopadu intervenovala v objemu zhruba 812 miliard korun.

Rozhovor s guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem:

ČNB dle Rusnoka kvůli intervencím nekrvácí.

Reklama

Doporučované