Hlavní obsah

ČNB vytáhla klíčové sazby nejvýš za devět let. Musíme moderovat inflaci, vysvětloval Rusnok

Záznam z tiskové konference po zasedání bankovní rady.Video: ČNB, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Bankovní rada České národní banky (ČNB) se rozhodla zvýšit dvoutýdenní repo sazbu o 0,25 procenta. Výše této základní sazby tak nyní je 1,50 procenta. Tak vysoko byla tato úroková sazba naposledy v srpnu 2009. Lombardní sazbu zvýšila rada na 2,5 procenta a diskontní sazbu na 0,5 procenta.

Článek

Ke zvýšení sazeb bankovní rada letos přistoupila už počtvrté. Od ukončení intervenčního režimu v dubnu minulého roku tak celkově už pošesté. Tak vysoko byly sazby naposledy v roce 2009, tedy před 9 lety.

Z dlouhodobého hlediska se ale stále jedná o nízkou úroveň sazeb. Mezi roky 1995 a 2008 nikdy sazby tak nízko nebyly a i začátkem tisíciletí byla obvyklá několikanásobně vyšší dvoutýdenní repo sazba, než je ta aktuální.

„Fundamenty prognózy jako inflace, růst ekonomiky a trh práce se naplňují. Zvýšení sazeb je tedy žádoucí. Je to proto, abychom inflaci moderovali blízko cíle. Teď jsme trochu nad ním, ale stále v tolerančním pásmu,“ zdůvodnil na následné tiskové konferenci zvyšování sazeb guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Zároveň nevyloučil, že ČNB ještě jednou zvedne sazby v tomto roce. „V souladu s prognózou vychází, že sazby by měly růst, ale neříkám, že by to bylo nutně ještě tento rok,“ dodal guvernér.

Podle Rusnoka byl při hlasování jeden člen bankovní rady proti navyšování sazeb. Guvernér Rusnok jeho argumentaci tlumočil jako obavu, že ČNB je široko daleko jediná centrální banka, která tak rytmicky a vehementně zrychluje sazby, a zda zpřísnění měnových podmínek není už přílišné.

Duel o nadcházející regulaci hypoték.Video: Seznam Zprávy

Od úrokových sazeb ČNB se odvíjí i sazby v komerčních bankách, za které si půjčují peníze lidé a firmy. Sledované je to zejména u hypoték, jež tvoří výraznou část zadlužení českých domácností.

Zatímco od loňského dubna (kdy skončily devizové intervence) vzrostla dvoutýdenní repo sazba ČNB o 1,45 procentního bodu, křivka průměrné úrokové sazby hypoték dle Hypoindexu tak razantně nestoupala.

Z hodnoty 2,01 v dubnu 2017 se dostala na zářijových 2,53 procenta. Poslední půlrok, kdy došlo ke dvojímu zvýšení sazeb ČNB, ale hypoteční sazby stagnovaly. Nyní tedy lze čekat, že budou toto „manko” dohánět a také porostou.

Naznačuje to i mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová. „V souvislosti s kroky ČNB, tedy zdražováním zdrojů na mezibankovním trhu, plánujeme od začátku října upravit naše sazby. Detaily zveřejníme ve čtvrtek,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv Vokálová.

Zdražování hypoték očekávají i analytici. „Růst hypotečních sazeb nyní brzdil konkurenční boj mezi bankami. To je ale jen dočasný jev, dříve nebo později se růst sazeb ČNB do zdražování hypoték promítne,” myslí si Pavel Kliment, který má v poradenské společnosti KPMG na starosti trh nemovitostí.

Konkurenční boj mezi bankami je do jisté míry dán dalším zákrokem ČNB. Od října totiž začne platit doporučení, podle kterého by banky neměly půjčovat na bydlení těm, pro něž splátka hypotéky představuje více než 45 procent měsíčního čistého příjmu nebo půjčená částka přesahuje jejich devítiletý příjem.

Očekává se, že to části lidí znemožní přístup k hypotéce a tím pádem se v předchozích měsících někteří klienti hypotékami „předzásobovali”, čímž zvýšili poptávku na trhu.

Od října tak nejspíš hypotečním bankám ubude klientela a zároveň jim zdraží zdroje. Že tato situace povede ke zdražování hypoték, si myslí i hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler.

„Nedávná stagnace byla z dnešního pohledu spíše jen pauza před dalším růstem. Lze proto očekávat, že hypoteční sazby se v dalších měsících začnou opět zvyšovat a na konci roku se budou pohybovat poblíž 3 procent,“ říká Seidler, který zároveň předpokládá, že i ČNB ještě letos jednou úrokové sazby zvýší.

„Patrně to udělá už na příštím jednání začátkem listopadu, kdy bude mít bankovní rada k dispozici novou prognózu,“ dodává Seidler.

Otázkou je, jak se projeví situace na hypotečním trhu v cenách realit. Ceny bytů v posledních letech prudce rostou, zatímco jejich financování (tedy hypotéky) klesaly nebo stagnovaly. Podle Deloitte Real Indexu, který sleduje kupní ceny nemovitostí v Praze a krajských městech, zdražily byty od roku 2014 do začátku roku 2018 v průměru o 47 procent.

A tempo zdražování je stále vysoké. Mezi posledním kvartálem minulého a prvním čtvrtletím tohoto roku vzrostla cena bytů o 4,5 procenta. V Praze dokonce o 8,1 procenta.

Teď to vypadá, že budou zdražovat jak nemovitosti, tak jejich financování.

„Tempo růstu cen bytů bude nejspíš zpomalovat, ale nečekám, že se zastaví nebo byty dokonce zlevní. To krátkodobě nastane až s příchodem cyklické ekonomické krize, kdy poklesne poptávka,“ predikuje Kliment z KPMG. Připomíná zároveň, že bytový trh je nyní z významné části tažen investičním skupováním bytů, což je zpravidla na hypotékách méně závislé.

Reklama

Doporučované