Hlavní obsah

ČNB masivně chrlí koruny, až skončí, budou se s měnou dít velké věci

Studio Seznam: Co bude s korunou po konci intervencí.

 

Reklama

Česká národní banka investovala do intervencí proti koruně od počátku roku 250 miliard korun, zhruba tolik, co činí čtvrtina státního rozpočtu.

Článek

Blíží se chvíle, kdy intervence ČNB proti silné koruně skončí. Bankovní analytici odhadují, že ji tato operace stojí více než miliardu eur denně, což znamená, že od počátku roku „utratila" zhruba 250 miliard korun. Tato částka odpovídá zhruba čtvrtině ročního rozpočtu České republiky.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok v rozhovoru pro Seznam nechtěl konkrétní sumu potvrdit, ale přiznává, že zájem spekulantů o korunu v novém roce hodně vzrostl. Říká, že centrální banka chce slabý kurs udržet ještě celé první čtvrtletí.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok ve videorozhovoru o tom, kdy a jak skončí intervence proti koruně:

ČNB dle Rusnoka kvůli intervencím nekrvácí

Po skončení intervencí vstoupí koruna do mimořádně turbulentního období.

Co se bude dít po skončení intervencí, probere speciální studio Seznam Zprávy, jehož hlavními hosty jsou guvernér ČNB Jiří Rusnok a někdejší členka bankovní rady, dnes hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Sledujte studio ve videu nahoře v v tomto textu.

Svoje intervence proti koruně zahájila ČNB v roce 2013 a už dříve oznámila, že s nimi přestane v průběhu roku 2017. Vede ji k tomu fakt, že dosáhla svého: Rozhýbala inflaci na úroveň dvou procent, kde ji chce mít.

V průběhu posledních let na intervencích nejvíc získali čeští exportéři vyvážející do zemí platících eurem, naopak tratili čeští turisté, pro něž byla cizina dražší, než by byla, kdyby ČNB nechala korunu silnější.

Reklama

Doporučované