Hlavní obsah

ČNB: Na euro ještě nemáme

Rohovor s guvernérem Jiřím Rusnokem o hospodářském výhledu do roku 2020.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Překážkou pro brzké přijetí eura jsou podle ČNB především rozdíly v ekonomické úrovni Česka a eurozóny. Tuzemská ekonomika se výkonností té evropské sice přibližuje, „nicméně u většiny klíčových ukazatelů zůstává odstup České republiky od průměru eurozóny značný”, uvádí studie.

Článek

Na placení eurem si budou muset Češi ještě počkat. Nechce ho většina veřejnosti, tudíž i politických stran – a nově před rychlým přijetím společné unijní měny varuje i Česká národní banka, která pečuje o korunu.

Podle ní riziko představují také odlišnosti ve struktuře české ekonomiky, zejména nadprůměrný podíl průmyslu. Jak také vyplývá z aktuální analýzy ČNB o sladěnosti tuzemské ekonomiky s eurozónou, potíží zůstává dlouhodobá udržitelnost českých veřejných financí. A to nejen kvůli stárnutí populace, ale také vlivem domácích opatření zvyšujících mandatorní výdaje státního rozpočtu.

Naopak dlouhodobým argumentem pro přijetí eura zůstává podle ČNB velká provázanost ČR s ekonomikou eurozóny, nejen obchodní, ale i vlastnická. Analýza připomíná, že „odstranění kurzového rizika a úspora transakčních nákladů při zavedení eura by znamenaly velký přínos pro český vývoz i dovoz”.

Přijetí od vstupu do EU prosazují především exportně orientované firmy. Naopak veřejnost v posledních letech podle průzkumů euro odmítá, ačkoliv v prvních letech po vstupu převažoval názor, že by se euro mělo přijmout. Názor veřejnosti změnila hospodářská krize z roku 2008, kvůli které se řada zemí platících eurem dostala do výrazných ekonomických problémů.

Jak ale šéf centrální banky Jiří Rusnok v minulosti opakovaně připomínal, konečné rozhodnutí o tom, zda a kdy vymění Češi ve svých peněženkách koruny za eura, je čistě na politicích. Vláda se zatím zdráhá vyslovit pevný termín možného přijetí eura, připravenost země bude ale znovu posuzovat v roce 2020.

Společnou evropskou měnu euro v současnosti používá 19 z 28 členských států Evropské unie. Jde tak o druhou nejpoužívanější měnu na světě. Dvacátým státem v pořadí by se mohlo stát Chorvatsko.

Tamní vláda podle agentury Reuters doufá, že už v příštím roce země vstoupí do zvláštního systému, takzvané čekárny na euro. Země pak musí v tomto mechanismu před definitivním přijetím eura strávit minimálně dva roky.

Reklama

Doporučované