Hlavní obsah

„Nehasíme požár vysoké inflace“. Záznam říká, proč ČNB nezvýšila sazby víc

Guvernér ČNB Jiří Rusnok byl pro mírné zvýšení sazeb o 0,25 p. b.

Reklama

Na posledním zasedání rady ČNB chtěli zvýšit základní úrokovou sazbu o 0,25 p. b. čtyři členové sedmičlenné rady. Naopak Vojtěch Benda chtěl rychlejší zvýšení o 0,5 p. b., zato Oldřich Dědek a Aleš Michl navrhovali nezvyšovat.

Článek

Pro zvýšení základní úrokové sazby o 0,5 bodu hlasoval na posledním zasedání bankovní rady České národní banky Vojtěch Benda. Pro ponechání úrokových sazeb se naopak vyslovili Aleš Michl a Oldřich Dědek. Zbylí členové byli pro zvýšení sazeb o 0,25 bodu.

Vyplývá to ze záznamu z jednání bankovní rady ČNB z 23. června. Rada zvýšila základní úrokovou sazbu, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta.

Většinový názor, který zastával vedle guvernéra Jiřího Rusnoka také Marek Mora, Tomáš Nidetzký a Tomáš Holub, považoval standardní zvýšení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu pro začátek za dostačující, byť mírně proinflační bilance rizik jarní prognózy by hovořila pro jejich zvýšení ve větším rozsahu.

Důvodem byla především snaha nevystavovat trhy překvapení, které by mohlo vyvolávat mylnou představu, že banka cítila urgentní potřebu hasit požár v podobě dramaticky vysoké inflace.

Benda veskrze souhlasil s argumenty hlavní skupiny, avšak s tím rozdílem, že aktuální bilanci rizik vnímá více proinflačně. Rozvolňování je podle něj rychlejší, než jsme si uměli ještě před několika týdny představit, a návrat tvrdých uzavírek neočekává. Pozitivní vývoj vidí jak doma, tak v zahraničí.

Člen bankovní radyJakou změnu sazeb navrhoval
Jiří Rusnok (guvernér)+0,25
Marek Mora (viceguvernér)+0,25
Tomáš Nidetzký (viceguvernér)+0,25
Vojtěch Benda+0,5
Oldřich Dědek0
Tomáš Holub+0,25
Aleš Michl0

Michl uvedl, že by se repo sazba neměla měnit, dokud nebude nemoc covid-19 pod kontrolou. Dědek upozornil na některé vysoce zneklidňující zprávy o opětovném šíření pandemie v zahraničí, které si mohou vynutit pokračování stimulačních opatření fiskální a měnové politiky.

Rada sazby zvýšila poprvé od února 2020. Na posledním měnovém jednání 6. května rada jednomyslně nechala úrokové sazby beze změny. Základní sazba tehdy zůstala na 0,25 procenta.

Reklama

Doporučované