Hlavní obsah

Rekord padl. ČNB vytiskla nejvíc peněz od začátku intervencí proti koruně

Analytik Aleš Michl a radní ČNB Vojtěch Benda o intervencích ČNB.

 

Reklama

Ve studiu Seznam Zprávy jsme rozebírali, co se s korunou bude dít, až intervence skončí, a zda vůbec měly nějaký smysl.

Článek

Česká národní banka v lednu držela korunu na uzdě nejvíc od začátku svých intervencí.

Na devizovém trhu utratila zhruba 391 miliard korun za nákup eur. Jde o nejvyšší měsíční objem od listopadu 2013. Vyplývá to z údajů, které ČNB zveřejnila.

Centrální banka „tiskne" koruny a nakupuje za ně eura, aby udržela korunu stabilně slabší oproti evropské měně. Zvýhodňuje tak exportéry, naopak prodražuje zboží z dovozu. Celou operaci provádí hlavně kvůli tomu, aby naplnila svůj inflační cíl.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok zopakoval pro agenturu Bloomberg, že nejpravděpodobnějším okamžikem opuštění intervencí je polovina roku. A také - čímž potvrdil výrok z rozhovoru pro Seznam Zprávy - že koruna poté může jít oběma směry, tedy paradoxně i oslabit, protože je tzv. překoupená (po konci intervencí bude obrovský přebytek korun, jichž se budou chtít finanční spekulanti zbavit, aby vydělali na jejím očekávaném posílení).

Režim devizových intervencí centrální banka zahájila s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR. Od té doby do konce ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun.

Studio Seznam Zprávy o smyslu intervencí:

Jak posílí koruna? Člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda a analytik Aleš Michl ve studiu Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované