Hlavní obsah

ČNB představila pamětní minci k zavedení československé koruny

Pamětní mince Zavedení československé koruny s nominální hodnotou 2 000 korun.Video: ČTK/Vostárek Josef

 

Reklama

Česká národní banka (ČNB) dnes v Kutné Hoře představila pamětní minci Zavedení československé koruny s nominální hodnotou 2 000 korun, která připomíná vznik československé koruny coby peněžní jednotky nového státu před 100 lety.

Článek

Celkový náklad je 7 200 kusů, prodejní cena je 10 tisíc korun. Mince je bimetalová – je vyražena ze zlata a stříbra. Z jedné strany jí dominuje částečný portrét prvního ministra financí Aloise Rašína, který vedl odluku od rakousko-uherského peněžního systému. Z druhé strany je zlatá inlej s replikou československé korunové mince z roku 1922.

Nová koruna československá byla přesně před 100 lety ustavena takzvaným měnovým zákonem č. 187 o oběhu a správě platidel z 10. dubna 1919. V oběhu byla až do rozpadu státu a do měnové odluky se Slovenskem v roce 1993.

„Není náhodou, že se scházíme v Kutné Hoře, protože historie města je spjata s těžbou vzácných kovů, z nichž se mince ve středověku razily,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok při prezentaci v kutnohorské Galerii Středočeského kraje. Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) poukázal na to, že česká měna a české mince jsou úzce spojeny i s českou kulturou.

K letošním oslavám sta let od vzniku československé koruny ČNB přichystala řadu doprovodných akcí a zvláštních emisí platidel. Symbolem oslav se stala 130 kilogramů vážící zlatá mince v nominální hodnotě 100 milionů Kč, která je k vidění na výstavě pořádané ve spolupráci s Kanceláří prezidenta republiky a Správou Pražského hradu v Císařské konírně.

Pro numizmatiky připravila ČNB několik speciálních pamětních emisí. Například výdej výročních dvacetikorunových mincí a stokorunové bankovky provázely koncem ledna na pobočkách ČNB v Praze i regionech několikahodinové fronty, a to i navzdory mrazivému počasí.

Reklama

Doporučované