Hlavní obsah

ČNB sebrala kampeličce licenci, ta zkrachovala. Teď soud rozhodl, že to bylo nezákonné

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Pobočka WPB Capital.

Reklama

Centrální banka odebrala spořitelnímu družstvu WPB Capital licenci, následně Fond pojištění vkladů vyplatil klientům téměř 2,8 miliardy korun. Teď soud rozhodl, že odebrání licence bylo ze strany ČNB nezákonné.

Článek

Česká národní banka pochybila, když v roce 2014 odebrala licenci záložně WPB Capital. Podle soudu šlo o nepřiměřený zásah. ČNB má nyní postup vůči WPB Capital přehodnotit.

„Rozhodnutí správního orgánu soud při jednání v pátek 15. června zrušil a vrátil správnímu orgánu k novému jednání,” řekla mluvčí soudu Markéta Puci. Další odůvodnění neuvedla s tím, že rozsudek zatím není sepsaný. Lhůta je do měsíce.

Žaloba záložny poukazovala také na podjatost tehdejších pracovníků ČNB, zejména viceguvernéra Vladimíra Tomšíka. Podle záložny se Tomšík koncem roku 2013 opakovaně setkával s bývalým členem WPB Pavlem Petrovičem, který usiloval o zničení záložny a ovládnutí jejího majetku.

WPB se dostala do problémů v roce 2013 a o rok později v červnu přišla o licenci. Odnětí licence ČNB zdůvodnila tím, že WPB Capital uměle navyšovala kapitál z peněz záložny poskytnutých formou úvěrů, nabývala nedovolené typy cenných papírů a obcházela limit angažovanosti.

Podle aktuálního vyjádření WPB mělo družstvo v roce 2012 bilanční sumu kolem 5,4 miliardy korun a vykázalo zisk před zdaněním 116 milionů korun. Podle údajů v obchodním rejstříku čistý zisk za rok 2012 dosáhl 91,5 milionu korun.

Garanční systém finančního trhu (dříve Fond pojištění vkladů) následně zajistil výplatu 2,799 miliardy korun mezi 6898 klientů, kteří měli podle zákona nárok na výplatu náhrady vkladu.

Reklama

Doporučované