Hlavní obsah

ČNB přestává tisknout koruny, reakce na konec intervencí je prudká

Konec intervencí ČNB.

 

Reklama

Devizové intervence centrální banka zahájila v listopadu 2013 kvůli obavám z deflace s cílem oslabit korunu.

Článek

Bankovní rada České národní banky s okamžitou platností ukončila režim devizových intervencí. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Zeman.

Koruna velmi rychle posílila, pohybuje se pod hranicí 27 korun za euro.

Banka již dříve upozornila, že bude připravena případné nadměrné výkyvy kurzu koruny po ukončení závazku zmírňovat svými nástroji.

Nepřipravení budou mít problémy

Exportéry po dnešním konci intervencí na oslabení koruny čekají podle místopředsedy Asociace exportérů Otto Daňka horší časy. Firmy, které výhody intervenčního režimu využily k investicím a posílení konkurenceschopnosti, by to však podle něj nijak existenčně ohrozit nemělo. "Ti, co se nepřipravovali, budou mít problémy," řekl Daněk.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že ukončení devizových intervencí České národní banky se všeobecně očekávalo, takže nejde o žádné překvapení. Připomněl, že ministerstvo financí využilo dosavadní příznivé situace na dluhopisovém trhu.

"Z hlediska ministerstva financí jsme během prvního čtvrtletí zejména využívali přetrvávající výhodné situace na dluhopisovém trhu a pokryli jsme své potřeby na nejbližší měsíce," uvedl Babiš.

Devizové intervence centrální banka zahájila kvůli obavám z deflace s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR na počátku listopadu 2013. Od té doby do konce letošního ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun. Intervence v řádech stovek miliard korun pokračovaly podle odhadů analytiků i v únoru a březnu.

Vývozcům devizové intervence podle Asociace exportérů přinesly od listopadu 2013 přímo 687 miliard korun a nepřímo 590 miliard korun. Hrubý domácí produkt ČR se zvýšil o 147 miliard korun.

Pád eura až o korunu

Kurz koruny může podle odhadů analytiků bezprostředně po ukončení intervencí při extrémních výkyvech posílit k hranici 26 korun za euro. Vyloučit ale podle nich nejde ani krátkodobé oslabení až k 29 Kč/EUR. Dlouhodoběji by ovšem měla česká měna posilovat. Na konci roku by mohla být mezi 25,50 až 26,30 Kč/EUR. Vše ovšem bude podle ekonomů záležet na postoji investorů. Zahraniční spekulanti totiž počítají s tím, že koruna posílí a dostanou za ni více eur. Otázkou ovšem podle ekonomů je, zda najdou někoho, kdo jim eura prodá.

Zásah ČNB v listopadu 2013 vyvolal vlnu kritiky, a to jak od části ekonomů, tak od politiků. Prezident Miloš Zeman například v listopadu 2013 řekl, že intervence nikdy ničemu neprospěly a vedly ke ztrátám. Jeho předchůdce v úřadu Václav Klaus označil zahájení intervencí za chybný a riskantní krok. Oslabení kurzu koruny v režii ČNB kritizovaly i odbory, které poukazovaly na zvýšení cen dováženého zboží. Naopak současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se centrální banky zastal.

Reklama

Doporučované