Hlavní obsah

ČNB útočí proti silné koruně, za měsíc utratila téměř 100 miliard. Až skončí, budou se dít věci

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Eva Zamrazilová z České bankovní asociace o stavu ekonomiky a intervencích ČNB.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Centrální banka pokračuje v intervencích proti koruně. Jen v září kvůli tomu utratila téměř sto miliard korun. Bankéřka České bankovní asociace Eva Zamrazilová popsala ve studiu Seznam Zprávy, co se bude dít, až příští rok intervence skončí.

Článek

Hrátky s korunou, jak někteří finančníci označují útoky centrální banky proti tuzemské měně, pokračují s velkou intenzitou. Česká národní banka v září, tedy v měsíci, z něhož jsou dostupné nejnovější údaje, utratila 99,5 miliardy korun, aby kurz měny vůči euru udržela dostatečně nízko.

Jde o třetí nejvyšší objem za jeden měsíc od zahájení intervencí v listopadu 2013, jak vyplývá z údajů o devizových obchodech, které dnes ČNB zveřejnila.

Více utratila ČNB za intervence jen při zahájení intervencí v listopadu 2013, a to přes 200 miliard korun, a pak v loni srpnu, kdy nakoupila eura za 101 miliard korun.

Čím déle intervence trvají, tím více sílí spekulace o tom, kdy s nimi ČNB přestane. Bankovní rada opakovaně dala najevo, že do konce tohoto roku to nebude. Bývalá členka bankovní rady ČNB, současná představitelka České bankovní asociace Eva Zamrazilová v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedla, že ČBA počítá s koncem intervencí v příštím roce. Kurz koruny vůči euru pak (z počátku po ukončení intervencí) bude velmi kolísat. Na měnovém trhu bude velmi živo.

Na tento krok s napětím očekávají především firmy orientované na vývoz, které si zatím užívají příjemného polštáře, vytvořeného oslabením koruny.

Karel Havlíček, šéf Asociace malých a středních podniků, říká, že intervence měly svůj smysl. Po ČNB žádá, aby konec byl transparentní a předvídatelný, aby se na něj mohly firmy připravit. Analytici se velmi liší v názoru, do jaké míry a zda vůbec oslabení koruny pomohlo ekonomice jako celku.

Režim devizových intervencí centrální banka zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR. Od té doby do konce letošního září intervenovala v objemu zhruba 691 miliard korun.

Reklama

Doporučované