Hlavní obsah

ČNB zavřela pověstnou směnárnu na Staromáku. Vykupovala eura za 15 korun

Foto: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

Zavřená směnárna na Staroměstském náměstí

Reklama

Směnárenský řetězec Chequepoint, na jehož nekalé praktiky upozorňoval reportér Seznam Zpráv Janek Rubeš, přišel o licenci a musel zavřít.

Článek

„Česká národní banka rozhodla o odnětí povolení společnosti Chequepoint k činnosti směnárníka. Důvodem bylo opakované porušování zákonných povinností, které se vztahují k provádění směnárenské činnosti,“ informoval v pondělí mluvčí ČNB Marek Zeman.

Podívejte se na reportáž Hones Guide o neuvěřitelných kurzech pražských směnárenVideo: Janek Rubeš, Honza Mikulka, Seznam Zprávy

Společnost v Praze provozovala pět poboček. „Legendární“ se stala ta na Staroměstském náměstí. Reportér Seznam Zpráv Janek Rubeš ve svém pořadu Honest Guide několikrát ukazoval například velmi nevýhodný kurz na výkup eur. Směnárna nabízela turistům za 1 euro patnáct korun v době, kdy byl oficiální kurz ČNB přes 25 korun za euro.

Tuto praxi směnárna s velkým poutačem „0 % Commission“ úspěšně provozovala i přesto, že hned pár kroků vedle je několik směnáren, jejichž kurz se tomu oficiálnímu blíží.

Kromě samotného odnětí povolení dostala společnost Chequepoint od ČNB i pokutu 1,2 milionu korun. „Za porušování zákona o směnárenské činnosti, zákona o platebním styku a rovněž zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu,“ uvádí Zeman.

Poslední kontrola provedená ze strany ČNB podle mluvčího mimo jiné odhalila, že směnárna „ve významném vzorku kontrolních směn řádně neposkytla předsmluvní informace nebo informace o provedené směně. Tím byla výrazně oslabena možnost, aby si zákazník na provedený směnárenský obchod stěžoval, ať již přímo u dotčené směnárny či ČNB, nebo u soudu či finančního arbitra.“

Foto: Seznam Zprávy

Protože byla směnárenská síť pokutována už několikrát v minulosti, a nijak se přitom nepostarala o nápravu, přišel nyní od ČNB zákaz činnosti.

Reklama

Doporučované