Hlavní obsah

CNN by podle právníka měla žalovat Bílý dům, ústava je na její straně

Foto: AP

Podle ústavního právníka by CNN měla žalovat Bílý dům.

Reklama

K žalování amerického prezidenta Donalda Trumpa by měla americká televize podle právníka přistoupit kvůli odebrání akreditace zpravodaje Jima Acosty.

Článek

Americká televize by měla podle právníka Floyda Abramse, který se specializuje na kauzy spojené s ústavou a především s jejím prvním dodatkem, v němž je zanesena mimo jiné svoboda tisku, velkou šanci s žalobou uspět.

„Chápu, že CNN k takovému kroku nechce přistoupit, protože prezident Trump o CNN neustále hovoří jako o nepříteli lidu. A CNN zřejmě v tomto ohledu nestojí o spis s názvem CNN versus Donald Trump. Přesto si myslím, že by žalobu podat měla,“ řekl Abrams v pořadu Reliable Sources, který vysílá právě televize CNN.

Zpravodaj CNN Jim Acosta přišel po hádce s Trumpem o akreditaci do Bílého domu.Video: Martin Zíta, AP

Podle Abramse jde v případě odebrání novinářské akreditace washingtonskému zpravodaji CNN Jimu Acostovi o nebezpečný precedens. „Stane se to znovu. S největší pravděpodobností se to stane znovu, takže ať už to bude CNN, nebo další velký mediální dům, někdo bude muset přijít s žalobou. A kdokoliv se k tomu odhodlá, tak soudní spor vyhraje, pokud v tom nebude ještě něco dalšího,“ řekl.

CNN v prohlášení uvedla, že žádné konečné rozhodnutí zatím nebylo učiněno. Vedení mediální společnosti dle svých slov kontaktovalo kvůli dalšímu postupu Bílý dům, který ovšem na výzvu nereagoval.

CNN zároveň nadále trvá na tom, že Acosta o akreditaci přišel na základě odplaty za nepříjemné otázky adresované prezidentu Trumpovi. Bílý dům své rozhodnutí původně odůvodnil tím, že se Acosta při slovní roztržce s Trumpem rukou ohnal po stážistce, která se mu snažila odebrat mikrofon.

„Pokud by tu ženu škrtil, tak by to byl ze strany Bílého domu jistě správný krok. Nezdá se mi ale, že by tomu tak ve skutečnosti bylo,“ dodal k interpretaci Acostovi interakce se stážistkou Abrams.

Reklama

Související témata:

Doporučované