Hlavní obsah

Nové satelitní snímky ukazují, že Severní Korea staví další raketové základny

Satelitní snímky ukazují další severokorejské raketové základny.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Satelitní snímky zveřejněné zpravodajským serverem CNN ukazují novou severokorejskou raketovou základnu. Snímky zachytil Middleburský mezinárodní institut z Monterey. Podle CNN to dokazuje neúspěšnost diplomatických vyjednávání mezi USA a KLDR.

Článek

Nové satelitní snímky, které obdržel zpravodajský server CNN, dokazují, že Severní Korea je stále aktivní na svých raketových základnách a nadále je rozšiřuje. Podle CNN to dokazuje, že diplomatická jednání mezi Spojenými státy a Severní Koreou nikam nevedla a Kim Čong-un nadále rozvíjí raketový program.

Vědci z Middleburského mezinárodního institutu z Monterey sdělili CNN, že jejich snímky dokazují, že kromě základen, o kterých ví i americké zpravodajské agentury, se v KLDR nacházejí i další, které ještě nebyly odhaleny.

„Satelitní snímky ukazují, že základna zůstala aktivní. Co víc, v posledních letech rozvinula Severní Korea poblíž objekt, který se zdá být další raketovou základnou,“ uvádějí ve své zprávě výzkumníci Jeffrey Lewis a David Schmerler z Middleburského mezinárodního institutu.

Podle Lewise a Schmerlera je poloha nově objevených základen velmi výhodná z hlediska vývoje nových raket a zbraní, které by teoreticky mohly zasáhnout i Spojené státy.

Americké úřady dlouho tvrdí, že nejsou podobnými zjištěními překvapeni. Mluvčí Pentagonu, podplukovník Chris Logan, řekl CNN, že Severní Koreu stále sledují a podporují diplomatický proces, více sdělit nechtěl.

Nový objev ale může být dalším hřebíčkem do rakve diplomatických jednání. Zprávy o tom, že KLDR dále pokračuje ve svém jaderném a balistickém programu, nepřišly za poslední měsíce poprvé.

Reklama

Související témata:

Doporučované