Hlavní obsah

CNN odvysílala příběh překladatelky FBI. Původem Češka si vzala verbíře IS

CNN odvysílala reportáž o někdejší překladatelce amerického Federálního úřadu pro vyšetřování Daniele Greeneové, která si vzala islamistu.

 

Reklama

Osmatřicetiletá Daniela Greeneová, známá jako Dani, se narodila v bývalém Československu. Do USA se přestěhovala přes Německo, kam její rodina emigrovala. Ve Státech si našla práci i manžela. Ale odjela do Sýrie provdat se za islamistu Abu Talha al-Almaniho.

Článek

Greeneová pracovala v přísném utajení pro FBI od roku 2011. Od roku 2014 měla na starosti především sledovat komunikaci s Islámským státem. Tehdy měli vyšetřovatelé v hledáčku teroristu Denise Cusperta, v Německu známého jako rappera Deso Dogga. Svého času šlo o jednoho z největších verbířů nových členů IS. Muže z videa, na kterém drží oddělenou lidskou hlavu a volá po smrti Baracka Obamy.

Právě za ním neváhala osmatřicetiletá Daniela Greeneová odletět, a to přímo do teroristického hnízda v Sýrii.

Zrada FBI

Greenová spolu s dalšími investigativci sledovala Cusperta měsíce. Není jasné, jak spolu komunikovali. FBI o tom neměla ani tušení, stejně tak jako o její cestě do Sýrie. V červnu roku 2014 agentka vyplnila formulář pro cestu do zahraničí. Tvrdila, že by ráda navštívila své rodiče v Německu, a proto neměli její nadřízení důvod tuto měsíční cestu neschválit.

Místo toho, aby se Greeneová vydala za rodiči, však zamířila do Turecka. Z Istanbulu se pak vydala do města Gaziantep, které leží nedaleko syrských hranic. Tou dobou dostal Cuspert souhlas od vůdců IS, že může agentku převézt na území Sýrie a přivést ji mezi islamisty na jejich základnu.

„Chci vrátit čas"

Tam se agentka, stále ještě vdaná za Američana, provdala za německého teroristu. Podle soudních dokumentů v prvních týdnech po svatbě kontaktovala svého známého. Svěřila se, že možná udělala chybu, když si za manžela vzala nepřítele a přišla o svou práci.

„Jsem slaboch, nevím, jak tohle všechno zvládnu," napsala 8. července. „Opravdu jsem ve všech věcech udělala akorát nepořádek," dodala.

O necelé dva týdny později poslala další zprávu. „Až se vrátím, půjdu na dlouhou dobu do vězení. Ale to je život. Někdy si jen přeji, abych mohla vrátit čas."

Dva roky ve vězení

Když se FBI dozvěděla o agentčině tajné cestě, vydala rozkaz k jejímu zatčení. Greeneová se do vězení dostala ihned po jejím návratu od teroristické skupiny do USA.

Agentka od Cusperta utekla a souhlasila, že při vyšetřování bude spolupracovat. I to sehrálo roli při udílení trestu, odsouzena byla jen na dva roky, v jiných podobných případech dává soud i desetileté tresty.

Podle říjnových zpráv z roku 2015 měl být Cuspert zabit. V srpnu 2016 ale Pentagon informaci vyvrátil s tím, že je stále na svobodě.

Greeneovou propustili z vězení loni v létě. V současnosti pracuje v jednom z amerických hotelů.

Reklama

Doporučované