Hlavní obsah

CNN: Saúdové připravují zprávu, kde přiznávají, že novinář zemřel při výslechu

Na saúdskoarabský konzulát přijeli turečtí vyšetřovatelé.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Podle CNN připravují Saúdové přiznání, že novinář Džamál Chášakdží byl zabit při výslechu. Na saúdskoarabský konzulát v Istanbulu vstoupila v pondělí turecká policie. Do Rijádu míří americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Saúdskoarabský král Salmán v telefonátu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem řekl, že o osudu Chášakdžího nic neví.

Článek

Saúdská Arábie připravuje zprávu, která bude obsahovat přiznání, že saúdskoarabský novinář Džamál Chášakdží byl zabit při výslechu. S odvoláním na dva nejmenované zdroje to oznámila zpravodajská stanice CNN.

Podle jednoho zdroje CNN se připravuje zpráva, v níž Rijád přizná, že Chášakdží zemřel při výslechu, který se vyvinul špatně. Text prý ještě není definitivní a může být změněn. Další zdroj stanici sdělil, že ve zprávě se přizná, že operace byla provedena bez povolení a že ti, kdo do ní byli zapojeni, ponesou odpovědnost.

Novinář je pohřešován bezmála dva týdny

Chášakdží je pohřešován od své návštěvy saúdskoarabského konzulátu v Istanbulu, kam přišel 2. října. Stále víc obvinění směřuje k Saúdské Arábii, hovoří se o tom, že novinář je po smrti. Saúdskoarabský král Salmán v pondělním telefonátu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem řekl, že o osudu Chášakdžího nic neví. Rijád dosud obvinění z podílu na novinářově smrti popíral.

V den Chášakdžího návštěvy konzulátu do budovy přijela skupina asi 15 Saúdských Arabů, kteří pak z Turecka odjeli. Rijád původně trval na tom, že novinář, který patřil ke kritikům politiky Saúdské Arábie a žil v USA, z budovy vyšel. Nepředložil ale žádný důkaz.

Na konzulát vstoupila turecká policie

Saúdská Arábie souhlasila s vyšetřováním a v pondělí na konzulát v Istanbulu pustila turecké policisty.

V tureckém tisku se v pondělí objevily spekulace, že turecká policie bude prověřovat možnost, že komando, které bylo na konzulátu 2. října, mohlo tělo mrtvého rozpustit v kyselině. Turečtí vyšetřovatelé přijeli v pondělí ke konzulátu v neoznačených vozech, podle původních informací Ankary se počítá s vyšetřováním, které povede společný tým.

Do Rijádu míří americký ministr zahraničí

Trump pohrozil Saúdské Arábii postihem a poslal do Rijádu ministra zahraničí Mikea Pompea. Po jednání v Rijádu se má ministr přesunout do Turecka. Podle agentury AP je Trump nucen reagovat mimo jiné proto, že Chášakdží se, coby kritik politiky Rijádu, uchýlil do USA a přispíval například do listu The Washington Post.

V neděli americký prezident pohrozil „přísným trestem“ za zabití novináře, avšak zároveň oznámil, že nemá v úmyslu zastavit zbrojní dodávky Saúdské Arábii.

Stále více zemí vyzývá k objasnění případu, dnes se pro objasnění osudu Chášakdžího vyjádřili ministři zahraničí Evropské unie.

V Rijádu se bude od 23. října konat mezinárodní investiční konference, jíž se přezdívá Davos v poušti. Stále více pozvaných ale odříkává kvůli okolnostem kolem Chášakdžího svou účast. Dnes se k nim připojil i šéf banky JP Morgan Jamie Dimon. Rijád ale oznámil, že konference se bude konat v daném termínu navzdory neúčasti mnohých pozvaných. Účast údajně potvrdilo 150 lidí, kteří pronesou projevy.

Na ropném trhu se zmizení novináře projevilo vzrůstem ceny o 0,27 procenta. Množí se spekulace, že by Rijád mohl ropu použít jako prostředek msty za případné sankce. Pokud by Rijád sáhl k omezení či naprostému přerušení ropných dodávek, šlo by o první užití ropy jako politické zbraně od roku 1973. Podle analytika blízkého královskému dvoru, kterého cituje agentura Bloomberg, se tak v budoucnu nedají vyloučit ceny ropy kolem 100 dolarů či 200 dolarů za barel nebo dokonce ještě dvakrát vyšší.

Reklama

Související témata:

Doporučované